SuSE Linux

A HupWiki-ből...

A SUSE egy RPM alapu, jelenleg a Novell tulajdonaban levo, tobbeves tamogatasi ciklussal rendelkezo kereskedelmi disztribucio. A kozossegi alapon fejlesztett, szabad licenccel rendelkezo openSUSE az enterprise verzio 'technologiai elozetese'.

Figyelem: ez a cikk elavult és elfogult/tényszerűtlen információkat tartalmaz. Ha nem tetszik, probaljuk mar meg feldobni egy kis aktualitassal ;-)

Tartalomjegyzék

Tortenet

Német eredetu Linux disztribúció, amelynek elodjet, az SLS-t egyetemi diákok alapította'k 1992-ben. Kesobb az SLS lett a SuSE es a Slackware alapja is, a SuSE 1.0 meg csak egy nemet nyelvu Slackware volt. 2004 ota a ceg a Novell tulajdona. Ez ido ota jelentosen novekedett a disztribucio szabadsagfoka es 'GPL-affinitasa', melynek egyik elso jelentos lepese volt a YaST GPL licenc alatti hozzaferhetove tetele.

"Felhasználóbarát telepítő jellemzi. A YaST (YaST2) telepítő és beállító megkönnyíti a karbantartást és a legfontosabb rendszerparaméterek beállítását. Az egyik legelterjedtebb, kiváló minőségű disztribúció. Kezdőknek ideális, de profi felhasználók között is komoly elismerésnek örvend. Termékpalettájuk igen széles. Az otthoni felhasználókon kívül vállalatoknak is készítenek termékeket.

A legtöbb termékük ftp-ről telepíthető, vagy letölthető, termékként megvásárolható, de ISO formájában csak az utóbbi néhány kiadás vált elérhetővé.

Előnye, hogy van magyar "dobozos" kiadása, amely vaskos magyar nyelvű dokumentációt tartalmaz és a regisztrált felhasználóknak támogatást is nyújtanak. 2004-ben vette meg a Novell, így várhatóan szoros egységet fog képezni KDE beállítottsága ellenére a GNOME alapú Ximian Desktop-al, amely már szintén a Novell tulajdonában van."

Verziok

A SUSE termekcsalad RPM alapu Linux disztribuciokat tartalmaz, jelenleg ket termek letezik, a vallalati felhasznalasra koncentralo SUSE Linux Enterprise, illetve a kozossegi tamogatassal keszulo, teljesen nyilt forrasu openSUSE. A SLES (SUSE Linux Enterprise Server) es a SLED (SUSE Linux Enterprise Desktop) lenyegeben csak a csomagok valasztekaban mutat elterest. Az Enterprise verziok hosszabb kiadasi es tamogatasi ciklussal (5 ev) rendelkeznek.

A kiadasok i386, x86_64 es ppc architekturakra erhetok el.

A desktop felhasználóknak szánt verziók termékciklusa kb. fél év. A jelenleg elérhető legfrissebb verziót például a DistroWatch-on ellenőrizhetjük.

Az openSUSE friss verzioiban tobbek kozott friss kernelt, opcionalis GNOME/KDE kornyezetet, Xen es kexec tamogatast, AppArmort, zypper csomagkezelot, Btrfs/Ext4 tamogatast is talalunk.

Fontosabb rendszereszkozok

  • YaST2 (Yet Another Setup Tool) - univerzalis, modularis rendszerbeallito tobbfele GUI-val
  • chkconfig - sysvinit daemonokat kezelo eszkoz
  • SaX2 - X konfiguralo
  • ZMD (rug) - Novell ZenWorks Management Daemon (ZLM kliens)
  • zypper - a zmd-vel egyenerteku funkcionalitasu uj csomagkezelo

Külső hivatkozások

Személyes eszközök