StarOffice

A HupWiki-ből...

A Sun Microsystems által fejlesztett irodai programcsomag Linux, Solaris és Windows operációs rendszerekre. Tartalmaz többek között szövegszerkesztőt, táblázatkezelőt, bemutatókészítőt és rajzolóprogramot. Rendelkezik továbbá adatbázis-kezelési képességekkel is.

A StarOffice-t eredendően nem a Sun, hanem egy német cég, a StarDivision kezdte el fejleszteni. A céget Marco Börries alapította 1986-ban. Az eredeti program csupán egy szövegszerkesztőt tartalmazott és StarWriter néven futott. 1993-ban megszületett a termék windowsos verziója, melyet egy évvel később az OS/2-es és a macintoshos verzió követett. A StarOffice nevet 1995-ben vette fel a termék, ekkor már több jelentős komponenst tartalmazott: szövegszerkesztőt (StarWriter), egyszerű rajzprogramot (StarImage), táblázatkezelőt (StarCalc), grafikonkészítőt (StarChart) és egy vektoros rajzolóprogramot (StarDraw). A StarOffice 3.1-es veziója 1996-ban jelent meg, ez a változat már egy böngészőt és egy HTML-szerkesztőt is tartalmazott. A csomag 1997-ben vált teljes irodai csomaggá, amikor már bemutatókészítőt (StarImpress) és adatbázis-kezelőt (StarBase) is tartalmazott.

A StarDivision cég története 1999-ben ért véget, amikor a Sun 73,5 millió dollárért felvásárolta a céget. Nem sokkal a megvásárlás után a Sun már ingyenesen letölthetővé tette a StarOffice 5.2-t személyes használatra, hogy így próbálja meg növelni a termék piaci részesedését. A későbbi változatok már fizetős, kereskedelmi termékekként kerültek a felhasználókhoz, jelenleg a 8.0-s kiadás a legfrissebb.

2000. október 13-án a Sun OpenOffice.org néven szabaddá tette a StarOffice forráskódját. Több, harmadik fél által készített, licencelt komponenst ki kellett venni, illetve szükség volt több átalakításra is, mielőtt megszülethetett volna az OpenOffice.org kiindulási forrása. Bár eredetileg a StarOffice forrásából született az OpenOffice.org, azóta fordult a helyzet. A StarOffice 6.1 megjelenése előtt a korábbi verziók az OpenOffice.org egyes, stabil fázisaiból indultak ki. A két, párhuzamosan karbantartott vonal többletmunkát és sok gondot jelentett a fejlesztőknek, ezért a StarOffice 6.1 illetve OpenOffice.org 1.1-es kiadása óta azonos forráskódból készül mindkét programcsomag. Különbséget a hozzáadott adatok, programok és szolgáltatások jelentenek. A StarOffice-hoz kereskedelmi helyesírás-ellenőrző, professzionális szintű kép- (clipart) és sablongyűjtemény jár, emellett a termék minőségbiztosítását a Sun végzi, míg az OpenOffice minőségbiztosítását a közösség tagjai végzik. Az Adabas D adatbázis-kezelő, a licencelt betűtípusok, a teljes dokumentáció és a hivatalos támogatás olyan hozzáadott értékek, amelyek révén a Sun jogosan számíthat sikerre a StarOffice csomaggal céges körökben.

Külső hivatkozások

Személyes eszközök