SPAM

A HupWiki-ből...

(Spam szócikkből átirányítva)

Mi is a spam ?

"Az Internet egyik áldása, hogy felhasználók ezreihez, sőt millióihoz juttathatunk el információt könnyen és gyorsan. Ez éppen az Internet egyik vonzereje: levelezési listák, hálózati hírcsoportok szolgálják azt a célt, hogy ismeretlenül is eszmét cseréljenek, kapcsolatot teremtsenek egymással a "hálózati polgártársak". Azonban ezzel a lehetőséggel vissza is lehet élni: halbiológiai témájú levelezési listára is lehet olyan közleményt küldeni, mely szerint: "jó állapotú, 10 éves Zsiguli eladó". Néhány évvel ezelőtt egyre több levelezési listán jelentek meg oda nem illő üzenetek. Attól sem riadtak vissza a szemtelen levélírók, hogy egyetlen mozdulattal tucatnyi különböző levelezési listára küldjék el - legtöbbször hirdetést tartalmazó -, oda nem illő üzenetüket. Az ilyesfajta kéretlen, nem kívánt, nagy tömegben küldött elektronikus üzenet a spam. (A név konzerves löncshúst jelent, és egy Monty Python-jelenetből kapta a "mindent elöntő nemkívánt izé" jelentést -- ott egy étteremben csakis spamet tartalmazó ételek szerepeltek az étlapon, a kedves vendégnek nem volt választása). Kezdetben szokás volt levelezési listákon válaszolni a spam küldőjének. Általános vélemény volt, hogy ha a lista olvasói közül sokan írják meg, hogy helytelenítik a listára nem illő, kéretlen levelet, az megteszi hatását. Manapság spam levélre válaszolni többnyire reménytelen vállalkozás, mert a feladó rendszerint hamisított.

Nem csak levelezési listák és hírcsoportok váltak spam célpontokká. Az Interneten könnyűszerrel be lehet gyűjteni levelezési címeket pl. levelezési listák archívumából, weblapokról, hírcsoportokból. Ilyen címgyűjteményeket azután - ahhoz hasonlóan, ahogy az a papír levélnél használatos - reklámlevelek küldésére lehet használni. Akadnak olyanok is, akik kifejezetten tömeglevelező programokat fejlesztenek, ilyen címlistákat árulnak, és éppen abból kívánnak üzletet csinálni, hogy hirdetők leveleit juttatják el felhasználók millióihoz. Némelyek úgy vélik, hogy nincs ebben semmi rossz, ez éppen olyan, mint az ingyenes reklámújság. Az Interneten nagyon sok személyes információ gyűjthető be. Egy fajta jellemző spam olyan szolgáltatást ígér 25$-ért, ami kideríti az Internetről bárki kedvese, gyerekei nevét, lakása árát, autója színét, iskoláit, munkahelyeit, a web lapokat, amiket néz, levelezőpartnerei nevét, címét stb. Vannak olyan spam terjesztő vállalkozások, amik a felhasználók egy bizonyos körét célozzák éppen ilyen, a hálózaton nyert információk felhasználásával, vagy azt ajánlják, hogy bizonyos szempontok szerint válogatott elektronikus levélcímeket bocsátanak a spam küldő rendelkezésére, például csak egyetemisták, csak orvosok vagy politikusok címgyűjteményét."

Ráadásul, ha valaki arra vetemedne, hogy spameket küldözget egy nagyobb embercsoportnak, akkor sajnos viselnie is kell annak következményeit. A SPAM terjesztéséért komoly bírságot róhat ki az illetőre a BSA(Business Software Alliance), közismertebb nevén a Szoftverrendőrség.

Linkek

Kapcsolódó címszó

Személyes eszközök