Slackware

A HupWiki-ből...

A legrégebbi ma is létező Linux disztribúció. Az első kiadása 1993-ban jelent meg, az akkoriban elterjedt SLS Linux-ot alapul véve, akkor még hajlékonylemezeken. A kialakítása során elsődleges szempont volt az egyszerű használhatóság, a stabilitás, és a biztonság. Kibocsátása óta célkitűzése a leg-Unix-szerűbb disztribúcióvá válni.

Jellegzetességek

  • Egyszerű csomagkezelő rendszer, amely .tgz csomagokat használ, és nem támogatja a csomagfüggőségek kezelését
  • Menüvezérelt, ncurses-alapú konzolos telepítőfelület és beállítóprogramok
  • A kibocsátó által megadott formában, vagy a lehető legkisebb változtatással tartalmazza a különböző programcsomagokat (Ez a Linux kernelre is vonatkozik, amely a kernel.org-on kiadásra kerülő, "vanilla" változatot jelenti)
  • Számos nem hivatalos eszközzel frissen tarthatjuk a rendszert a slackware-current követésével (slapt-get, slackpkg, slackgrade, swaret), ezek közül a slackpkg már hivatalosan helyett kapott a rendszerben a 12.2-es verziótól kezdődően.
  • A legtöbb Linux-terjesztéssel ellentétben nem a System V-ból átvett SysV Init rendszert használja a futási szintekhez tartozó scriptek kezelésére, hanem BSD-stílusú init rendszerrel dolgozik. (Egy rc.d könyvtar létezik, amelyben találhatóak az egyes scriptek. Minden futási szinthez egyetlen script tartozik amely egyszerűen lefut az adott eseménykor.)

A Slackware megfelel a kibocsátott Linux-szabványoknak, mint például a Filesystem Hierarchy Standard. Jelenleg a 2.6.37.6-os Linux kernel és a GNU libc 2.13-as verziója köré épül, és egy naprakész Linux rendszert tartalmaz.

A fejlesztések először a current ágba kerülnek, majd innen idővel a stabil kibocsátásba. A jelenlegi stabil kibocsátás a 13.37-es verzió.

Kapcsolódó Személyek

Külső hivatkozások

Személyes eszközök