Sendmail

A HupWiki-ből...

A sendmail egy MTA (Mail Transfer Agent).

A sendmail program tulajdonképpen már 1980. óta létezik különféle formákban.
A 4BSD és a 4.1BSD rendszerekben delivermail néven jelent meg, míg a 4.2BSD-ben sendmail-ként.
A hálózatos UNIX rendszerek körében elég hamar uralkodó levelezőrendszerré vált. A sendmail program elsősorban Eric Allman (Berkeley) nevéhez fűződik, bár ő 1987-91-ig szüneteltette ilyen irányú tevékenységét. Az 1991 után megjelent (és jelenleg is futó) új változatot nevezik 8-as verziónak.

(A 8-as előtt az utolsó széles körben hozzáférhető verzió az 5-ös volt. A 6-ost és a 7-est kihagyták, mert az akkor készült 4.4BSD rendszerben minden file-nak 8.1-es verziószámot kívántak adni.)

A sendmail program nem kerül közvetlenül kapcsolatba a felhasználóval, és nem kézbesít levelet. Utóbbi alól az az egy eset jelent kivételt, amikor a kimenet közvetlenül egy file-ba kerül.
Az üzenetet a címtől függően átadja egy másik mailer (MTA) programnak, szükség szerint módosítva azt (ez leginkább a címeknek a fogadó hálózat számára megfelelően történő átírását jelenti).
A valódi kézbesítés hiánya különösen a helyi leveleknél szembetűnő (elvileg megtehetné, hogy ő maga teszi az üzenetet a címzett mailbox-ába), ez azonban azt jelenti, hogy nem kell törődni azzal, hogy az adott rendszerben hol vannak a mailbox-ok, milyen a formátumuk, milyen locking mechanizmus használatos rájuk stb.

Külső hivatkozások

Személyes eszközök