SLAX

A HupWiki-ből...

http://www.hup.hu/old/images/wiki/slax.png

A Slax egy bootolható ún. "Live CD" Linux operációs rendszer. Közvetlenül a CD-ROM-ról fut, nem szükséges merevlemezre telepíteni. Ez a disztribúció a Slackware Linuxra épül, ISO formátumban érhető el. A projekt honlapjáról az ISO-n túl letölthetők még azok a scriptek és forráskódok is melyek segítségével saját "Live CD"-t készíthetünk.

Ha letöltöttük és CD-re firkáltuk az ISO imaget, lehetőségünk nyílik bebootolni a kedvenc Linux rendszerünket. Bármerre járunk - iskolában, internetes kávéházban vagy a munkahelyünkön, függetlenül attól milyen operációs rendszer van a gépekre felinstallálva, használhatjuk a saját operációs rendszerünket. A rendszer elfér egy 8 cm-es CD-n.

A rendszer működése egyszerű: mikor a számítógép bebootol a LiveCD-ről, beolvassa a Linux kernelt (vmlinuz). Ezután a számítógép memóriájában egy 7 MB-os virtuális diszket készít (ramdisk). Az ún. Initial RamDisk-et (initrd.gz) kicsomagolja a ramdiskre. Ez lesz a root filerendszer. A nagyobb könyvtárak mint az /usr, /opt, ... a CD-ről futtanak (csak olvasható).

Külső hivatkozások

Személyes eszközök