SAN

A HupWiki-ből...

Storage Area Network

Tároló hálózat

Egy speciális hálózat, szerverek, tároló- és mentő-rendszerek összekötésére. Célja a szerver és tároló/mentő-rendszerek, valamint a tároló és tároló közötti kapcsolat biztosítása. A hálózat tagjai között blokkos adat kommunikáció folyik. A szerverek normál diszknek látják a SAN által biztosított tárterületet, mely a megszokott módon használható. Azonban tudni kell, hogy egy logikai lemez csupán, ritka esetben felel meg fizikai eszköznek valamelyik tárolóban.

A belső közvetlen csatolásu tárolók (DAS) problémáit hivatott megoldani.

 1. korlátozott busz hosszúság
 2. alacsony skálázhatóság
 3. rugalmatlan konfigurálhatóság
 4. topológiai kötöttség

Lássuk mi a megoldás a fenti korlátokra. Az összes előny csak a kapcsolt SAN biztosítja.

 1. Mivel a diszkek nem közvetlenül a szerverhez kapcsoltak így a busz hosszúság nem korlátozó tényező.
 2. A hálózathoz tág határok között adhatunk hozzá új elemeket.
 3. A többi elem megzavarása nélkül változtatható a konfiguráció.
 4. SAN esetén a fizikai és a logikai kapcsolat elválik egymástól.

Egyik legnagyobb előnye, hogy megvalósítható a tároló kapacitás konszolidációja, így az jobban kihasználható. A szabad kapacitás hozzárendelhető ahhoz a szerverhez ahol igény van rá.

Fibre Channel (FC) vagy IP hordozó protokollra épülhet, de akár mindkettő is használható. Például két FC alapú SAN összeköttetése IP-vel. A hordozó protokollba SCSI-3 parancsokat ágyaznak, így a szerverek számára a SAN diszkek normál SCSI eszközként látszanak.

FC SAN

Az SCSI parancsokat Fibre Channel protokollba ágyazva továbbitja a hálózat tagjai között.

Topológai szerinti lehetséges változatok:

 • P2P (Point to Point), pont-pont összeköttetés
 • FC-AL (Arbitrated Loop), hurok
 • FC-SW (SWitched), kapcsolt

Elemei:

IP SAN

Új technológia, az amúgy sem túl régi SAN területen. Az SCSI parancsokat IP csomagokba ágyazva továbbítja, ez az iSCSI protokoll. Az infrastruktúra, az FC kapcsolóknál olcsóbb Gigabit switchekből alakítható ki. Szerver oldalon már nem ilyen egyszerű a helyzet mivel az adapterek közül némely már az FC HBA árával megegyező.

Elemei:

 • iSCSI Storage vagy Storage és iSCSI gateway
 • Ethernet Switch
 • Ethernet NIC, ez lehet egy átlagos adapter vagy TOE iSCSI Initiator/HBA.

Többféle megvalósítása létezik:

 • Szoftveres iSCSI ekkor a szerveren futó operációs rendszerre telepítik az iSCSI meghajtót és elegendő egy egyszerű Ethernet adapter. De ez jelenti a legnagyobb terhet a CPU-ra.
 • Az előbbi egy másik változata, TOE kártya alakalmazása, ami a TCP/IP kommunikációt hardveresen támogatja így tehermentesíti a CPU-t. Létezik RJ-45 és optikai csatlakozós változata is. Drágább mint egy egyszerű hálózati kártya.
 • iSCSI Initiator/HBA esetén a teljes protokoll kezelés hardveresen történik. A legnagyobb teljesítmény a legkisebb CPU terheléssel így érhető el. Ára az FC HBA árával összemérhető.

FIXME

Személyes eszközök