RISC

A HupWiki-ből...

Tartalomjegyzék

Bevezetés

Reduced Instruction Set Computer

Bővebben

A legelső processzorok egészen a 60-as évek végéig viszonylag egyszerű utasításkészlettel rendelkeztek. A mikroprocesszorok fejlődésével azonban egyre bonyolultabb, egyre több utasítással és címzési móddal rendelkező implementációk jelentek meg.

A 80-as évek elején új koncepció jelent meg a processzortervezők kollektív tudatában, melynek előfutárának a University of Berkeley-n fejlesztett RISC I, majd a RISC II processzorok tekinthetőek. A koncepció egyszerű: a bonyolult, lassú utasítások mellőzése és a címzési módok egyszerűsítése miatt a korábbinál jóval egyszerűbb felépítésű (vagyis könnyebben verifikálható) chipeket tudtak tervezni.

A RISC architektúrának több jellemzője lehet:

  • memóriaelérés csak load és store műveletek segítségével (aritmetika csak regisztereken végezhető)
  • egyszerűsített címzési módok
  • minden utasítás ugyanolyan hosszúságú
  • az utasítások lehetőleg 1 órajelciklus alatt hajtódjanak végre
  • nagyszámú általános célú regiszter

Az egyszerűbb kialakítás miatt több hely áll rendelkezésre az áramköri lapkán, amit a RISC processzorok gyakran regisztertárak, cache-tárak elhelyezésére használnak fel.

Érdemes megjegyezni, hogy manapság gyakori, hogy CISC utasításkészletű processzorok valójában egy RISC elvekre épülő magot használnak, valamint a RISC processzorok is gyakran rendelkeznek olyan jellemzőkkel, melyet amúgy a CISC világhoz sorolunk.

Egy kis bevezető a MIPS Assemblybe.

Architektúrák

Lásd még

Személyes eszközök