Qmail

A HupWiki-ből...

A qmail egy Daniel J. Bernstein által készített MTA (Mail Transfer Agent). A legbiztonságosabbnak mondott, és igen gyors megoldás, viszont nem rendelkezik annyi lehetőséggel, mint más MTA-k, viszont a qmail az egyetlen MTA melyet a Postfix fejlesztői (jó értelemben vett) versenytársnak tekintenek. Ha viszonylag egyszerű feladatról van szó, akkor a qmail jó választás lehet, bonyolultabb esetben a Postfix használata javasolt. A qmail hátránya a "furcsa" licence, ami szerint bináris formában nem terjeszthető, amennyiben az nem ugyanazt a filehierarchiát tartalmazza, mint a forrásból a szerző weblapján leírt módszerrel fordított verzió. Ezért sok disztribúcióban meg sem talalható alapból, mivel a disztribúció saját szabályainak ez a filehierarchia nem felel meg.

Ez az egyszerű feladat-megfogalmazás persze relatív, a qmail még mindig sokkal több mindent sokkal egyszerűbben el tud végezni, mint a sendmail vagy az exim. Az igazi hátránya funkcionalitásban az, hogy bár nyílt forrású megvalósítás, de a hivatalos qmail fejlesztése gyakorlatilag egy ember kezében van, aki jelenleg más projektjeivel van elfoglalva, emiatt a qmail-ből évek óta nem jelent meg új verzió, pedig a legfrissebb verzió is patchelésre szorul az újabb glibc-ken való fordításhoz. A következő verzió pedig ki tudja mikor fog kijönni.

Ezenkívül rengeteg nyílt forrású ingyenes kiegészítő létezik a qmail-hez, a legfontosabbak ezek közül az inter7.com cég által fejlesztett kiegészítők, a vpopmail, qmailadmin és társai, amelyek nagyon leegyszerűsítik a virtuális domain-ek és egyáltalán maga a qmail adminisztrálását.

Mindenesetre a qmail mindenképpen egy igen jó és igen biztonságos választás szinte mindenféle célra - de inkább csak egy keretrendszer, amit olyanná kell patch-elni, amilyet te szeretnél.


Az eredeti forrás letölthető a szerző weblapjáról: http://cr.yp.to/qmail.html

Összeszedett patchekkel: http://www.qmail.org/netqmail/

Az inter7.com weblapja: http://inter7.com

A qmail-lel kapcsolatos információk gyűjtőhelye (mirror lista): http://www.qmail.org

A qmail-vpopmail virtuális domainkezelésre egy igen jól karbantartott (de sajna csak angol nyelven elérhető) leírás: http://sylvestre.ledru.info/howto/howto_qmail_vpopmail.php

Személyes eszközök