QCAD

A HupWiki-ből...

Nyílt forrású kétdimenziós CAD-program. Használható például épület-tervrajzok készítésére, valamint belső terek és gépalkatrészek tervezéséhez. Tudása körülbelül a 12-es és a 14-es autocad kétdimenziós képességeihez közelít. Ahhoz hasonló felhasználói felülete, mert ikonok mellett parancssort is megjelenít.


A program magyar nyelven is elérhető. Részletes magyar nyelvű kézikönyv mutatja be a program használatát. Rendkívül gazdag, sok alkatrészből és rajzi jelölésből álló elemkönyvtár is letölthető a projekt weboldaláról.

Tartalomjegyzék

A program beszerzése

A programnak két változata létezik: 1. ingyenes és GPL "Community Edition" , 2. néhány extra funkciót tartalmazó

  • A nagyobb Linux Disztribúciók általában tartalmazzák a QCAD "Community Edition" programot, de érdemes ellenőrizni a verzió számot. Ui. a 2-es számmal kezdődő sorozat sokkal fejlettebb, mint az 1-es.
  • Ha valaki támogatni akarja a fejlesztőket, vagy igényli azt a néhány extra funkciót, amit a fenti verzió nem tartalmaz, meg is vásárolhatja a programot
  • Az ún. "Community Edition" (GPL) változat forráskód formájában ingyenesen letölthető és használható. A program forrását le lehet fordítani a letöltött forráskódban leírt információk alapján.

Annyi személyes tapasztalatot tennék hozzá a fordításhoz (SuSE 9.x), hogy a saját logikámmal ellentétben a qt-devel helyett a qt-devel-doc csomagot igényli a sikeres leforduláshoz.

Fájl formátumok

A program a dxf fájlformátumot képes kezelni (a dwg-t egyáltalán nem). A folyamatos fejlesztésnek köszönhetően egyre újabb dxf verziókat kezel (2.1 az Autocad 12-től a dxf 2004-ig)


DWG -> DXF: Konvertáló programból rengeteg létezik.

- Az egyik szimpatikus kezdeményezés az opendesign.com . A "download->guest" szekcióból letölthető egy wine alatt is könnyen futtatható parancssoros windowsos konvertáló program. Sajnos csak Autocad2000-ig kezeli a dwg fájlokat.

- Bevált, ingyenes, de nem nyílt forráskódú windowsos dwg kezelő programokat az a9cad.com oldaláról lehet letölteni. Az A9Converter ingyenes verziója igen jó minőségű konverziót végez (naprakész a dwg verziókat tekintve). Ugyan wine alatt is sikerült futtatnom, viszont használnom nem; mert a windows fájlkezelőjéből kellene a fájlokat az ablakába húzni, amit az emulátorral nem tudtam kivitelezni. A parancssoros verzió pedig fizetős. WindowsXP alatt viszont hibátlanul használható a free verzió is.


A QCAD képes bitképek beolvasására, így akár papír alapú térképek, vagy régi rajzok bedigitalizálására/átrajzolására is alkalmas. Beépített automatikus vektorizálót nem tartalmaz.

Exportálni a vektoros dxf-en kívül számos bitképbe képes.

A qcad képes nyomtatni ps formátumba, ami a nyagyobb rajzok plottoltatásnál igen hasznos. A ps formátumú fájlokat Linux alatt pl.: a

ps2pdf

parancsal konvertálhatjuk pdf-be. Windows alatt pedig a PDFCreator virtuális nyomtató telepítése jó megoldás szokott lenni bármilyen programból is "nyomtassunk" fájlokba.

Betűtípusok (font)

Sajnos a QCAD-el érkező betűtípusok nem tartalmazzák a magyar ékezetes karaktereket, s egyelőre ttf fontkészletek használatára sem képes.

A QCAD-nek saját font formátuma van cxf kiterjesztéssel. Szerencsére a qcad képes saját fontkészleteinek szerkesztésére. A cxf betűtípusfájlokat megnyitva, hagyományos rajzi elemként szerkesztve, blokkokban érhetjük el az egyes karaktereket. A blokk neve pedig megegyezik a karakter unicode táblában jelölt hexa számával.

http://www.ribbonsoft.com/qcad_dev_doc_cxf.html oldalról letölthető egy ttf->cxf konvertáló program. Megjegyzem, hogy a ttf-ből átkonvertált betűk nyomtatásban nem túl tetszetősek. Ui. a konvertáló a ttf fontok körvonalát teszi át cxf-be.

Érdemes az Szerkesztés(Edit)->Program Beállításai(Program Settings)->Útvonalak(Paths) Betűkészletek mezőbe megadni a betűkészletek elérési útvonalát. Ui. tapasztalatok szerint átkonvertált rajzoknál, csak akkor ajánlja fel az összes telepített betűtípust; ha itt megadják az útvonalat.

Külső hivatkozások

Személyes eszközök