Pine

A HupWiki-ből...

A Washingtoni Egyetem Pine informatikai központjában, 1989-ben született levelezőprogram. Pico névre hallgató levélszerkesztő része külön is futtatható, egyszerű szövegszerkesztőként használható.

Forráskódját az Elm nevű kliens továbbfejlesztése alapozta meg. Mivel sokak számára nehézkes volt az Elm által alapértelmezetten használt vi vagy Emacs kezelése, az első években a Pine csak az új szerkesztőfelületet jelentette. Első neve is innen származik: "Pine is Nearly Elm" (durva fordításban: A fenyő majdnem szilfa). Ahogy az évek során fejlődött, úgy került bele egyre több tudás (Tenex, MH, NetNews, POP, Carmel, ...). 1992 végén a PINE betűszó jelentése már "Pine is no-longer Elm" (A fenyő már nem szilfa). 1995 - a NEWS-olvasó képességénk megszerzése - óta pedig a PINE a "Program for Internet News and E-mail" betűszava.

Debian alatt licenszelési problémák miatt nincs hivatalos bináris csomag, de a pine csomagforrásból feltelepíthető; ide tartozik még a pine-tracker csomag, ami jelzi, ha elérhető egy új verzió.

Külső hivatkozások

Személyes eszközök