Open Invention Network

A HupWiki-ből...

Open Invention Network

2005-ben Open Invention Network (OIN) névvel céget hozott létre az IBM, a Sony és a Philips karöltve a Red Hat-tel és a Novell-lel. Az OIN egy vállalat, amely szabadalmakat vásárol, majd azokat jogdíj fizetés megkövetelése nélkül (royalty-free) licenceli olyan jogi személyeknek (vállalatoknak), akik beleegyeznek abba, hogy nem használják fel saját szabadalmaikat a Linux vagy Linux-szal kapcsolatos alkalmazások fejlesztői ellen.

A New York-i székhelyű vállalat a szabadalmi portfólióját nem csak arra használja fel, hogy bátorítson további tagokat is a csatlakozásra, hanem önvédelmi céllal is, azaz a rendelkezésére álló szabadalmi csomag "erejével" próbálja "lebeszélni" a Linux és Linux-szal kapcsolatos alkalmazások fejlesztői ellen indítandó perekről az esetleges támadókat.

Az OIN-hoz az elmúlt években több nagyobb név is csatlakozott. 2007 márciusában az Oracle licencelte az OIN szabadalmi portfólióját és cserébe beleegyezett, hogy nem indít szabadalmi pert a Linux környezetben előszeretettel használt versenytársai - például a PostgreSQL és a MySQL - ellen. 2007 augusztusában a Google, októberében a Barracuda Networks lett az OIN licencelője.

2009. március 23-án újabb taggal bővült a hálózat. A GPS navigációs szoftvereket gyártó TomTom döntött úgy, hogy csatlakozik.

Külső hivatkozások

Személyes eszközök