OpenGroupware.org

A HupWiki-ből...

Tartalomjegyzék

"Történelmi" háttér

Az eredeti szerzõje az OpenGroupware.org referencia szervert alkotó kódbázisnak az MDlink GmbH, egy 1994-ben alapított német ISP. A projekt akkor az LSOffice nevet viselte, és 1996-tól kezdve egy kiforrott csoportmunka rendszert biztosított az internetszolgáltató ügyfelei számára. Hamarosan átkeresztelték SKYRIX névre (kétségtelenül hangzatosabb elnevezés), majd 2000-ben létrejött a SKYRIX Software AG, hogy a termék jövõbeni fejlesztését végezze. 2003. július 10-én a cég nyílt forrásúvá tette a SKYRIX termék jelentõs részét (mintegy 700.000 kódsort), beleértve olyan kódrészleteket is, melyeket a még ki nem adott, fejlesztés alatt álló, jövõbeni SKYRIX szerver tartalmazott volna. Ez lett az ún. OpenGroupware.org -- OGo.

A SUN StarOffice-szal kapcsolatos eljárásához hasonló folyamatról van tehát szó. Mint ahogy azonban a StarOffice 5.2-nek sem minden porcikája lett nyílt kódú, úgy a SKYRIX esetében is maradtak apró, de lényeges dolgok titokban:

1) Application Level Load Balancer (snsd) 2) Oracle és Sybase adatbázisok támogatása (ehelyett PostgreSQL van) 3) CTI támogatás CSTA alapú telefon switchek-hez (érti valaki, mirõl van itt szó :-) 4) Titokban maradt az Outlook támogatás a ZideStore komponenshez, vagyis az ún. ZideLook plugin. Érthetõbben: a ZideStore a SKYRIX szerver azon komponense, amellyel a natív kliensek (Mozilla Calendar, Outlook, KOrganizer, Apple iCAL) kommunikálnak. Az Outlook a ZIDELOOK pluginnal kapcsolódik a SKYRIX (vagy tegnaptól: OGo) szerver ZideStore komponenséhez. A ZideLook plugin feladata az Outlook - Exchange kommunikációban használt MAPI funkciók WebDAV funkciókká konvertálása, és ez maradt zárt forráskódú (pont a legfontosabb "apróság"). A kliensek számára WebDAV elérést biztosító ZIDESTORE szerverkomponens lett csak nyílt kódú. Ha azonban valaki ír egy Outlook MAPI -> WebDAV nyílt kódú, ingyenes plugint, akkor az Outlook kliensek is ingyen (a ZideLook plugin nélkül) használhatják majd az OGo-t (nem tartom kétségesnek, hogy ez a plugin meg fog születni). Ilyen plugin írására (azaz a pénzes ZideLook kiváltására) vonatkozó tiltást nem tartalmaz -- nem is tartalmazhat -- az OpenGroupware.org, mivel GPL licensz vonatkozik rá. Mindenesetre elég negatív, hogy az Outlook kliensek nem használhatóak az OGo-val, csak a pénzes plugin birtokában (egyelõre).

A SKYRIX Software AG továbbra is kiadja a SKYRIX Groupware Servert, melynek kódbázisát az OpenGroupware.org fejlesztései képezik a jövõben. Akárcsak a Sun StarOffice esetében az OpenOffice.org....

Az OGo induló kódbázisa tehát a SKYRIX nyílt forrásúvá tett része, annak újracsomagolása. Ami azért nem lényegtelen, hogy ez a 700.000 kódsor hétéves, Linuxon zajló fejlesztõmunkának az eredménye (semmi portolás!), vagyis nem kell a nulláról kezdeni mindent, és nem kell megjárni minden buktatót, hanem egy fantasztikus indulókészlet birtokában lehet nekivágni a következõ bekezdésben olvasható "Küldetés"-nek.

Küldetés

A jól ismert közösségi fejlesztési modell keretében megalkotni a NO1, nyílt kódú és ingyenes csoportmunka szervert, amely egyrészt problémamentesen használható valamennyi nyílt kódú Office családdal, valamint valamennyi piacvezetõ csoportmunka klienssel (legyen az akár zárt kódú), valamennyi népszerû oprendszeren. Vagyis a misszió lefedi a következõket: OpenOffice (röviden: OOo), Kroupware (Kmail + Korganizer), Microsoft Outlook és Mozilla; Linux, Windows. Mindezt nyílt, jól dokumentált, XML alapú interfészeken és API-kon keresztül valósítanák/valósítják meg. Mind az adattárolás, mind a kommunikáció során csakis és kizárólag nyílt és ingyenesen elérhetõ szabványokat kívánnak használni, és a többi nyílt kódú (groupware) projekttel nem konkurálni, hanem együttmûködni szeretnének.

Ez a szándék mindenesetre jó hír, mert elég fárasztó azt látni, hogy van kb. ötszáz féle e-mail kliens Linux alá, de ugyanakkor egyetlen "enterprise ready" csoportmunka szerver megoldást sem tud prezentálni a linuxos közösség (ami nyílt kódú, ingyenes, és nem mutat ajtót kacagva a projektmanager, ha megemlíted).

Mire jó az OGo, és mire nem; mi a viszonya más projektekhez

Az OpenGroupware CSOPORTMUNKÁT és EGYÜTTMÛKÖDÉST (groupware/collaboration) tesz MÁR MOST is lehetõvé, de NEM tartalmaz levelezõ szervert. Körülbelüli meghatározása tehát az MS termékekhez viszonyítva: MS Exchange szerver - Email + SharePointPortal szerver.

Ami azt illeti, közel sem egyszerû megállapítani, hogy most pontosan milyen viszonyban is van az OGo a többi nyílt forráskódú Office-szal, levelezõ és egyéb kliens programokkal, esetleg más, már fejlesztés alatt álló, nyílt kódú csoportmunka és levelezõ szerverekkel.

Ezt a bonyolult viszonyrendszert az OpenGroupware.org alapos áttanulmányozásával lehet csak nagyjából kihámozni:

A) KLIENS PROGRAMOK

A/1) OOo - OGo

Az OpenGroupware az OpenOffice testvérprojektjének tekinti magát, ahol is az OpenOffice.org a kliens oldali alkalmazásokat, az OpenGroupware.org pedig az ehhez illeszkedõ szerver oldali komponenseket kívánja elérhetõvé tenni a felhasználók tömegei számára. A "testvériség" a két honlap egyezõ dizájnjában is tetten érhetõ, de fontos kiemelni, hogy a két projektet különbözõ cégek támogatják, így az OOo-t a SUN, az OGo-t a SKYRIX Software AG. Nomost, sokan rögtön felkapják a fejüket, hogy az OOo-ban (a kliens oldalon) nincs sem email, sem groupware (naptár, feladatok, találkozók stb) kliensprogram. Ezt a hiányt hivatott megszüntetni az OOo Glow projekt (http://groupware.openoffice.org/glow ), mely a natív OpenOffice groupware klienst fogja tetõ alá hozni; a SUN-nál egy kisebb csapat dolgozik rajta, és már léteznek tesztverziók belõle. Ha jól értettem a Glow Projekt bemutatójában leírtakat (http://marketing.openoffice.org/conference/presentations-pdf/thu1400/Glow.pdf), a Glow kifejezetten a csoportmunka klienst fogja prezentálni. Ekkor persze még mindig fog hiányozni egy OpenOffice email kliens, és egyelõre nincs infó, hogy az említett Glow komponens része lesz-e az 1.1-es OOo-nak vagy sem...

A/2) Mozilla programcsomag -- OGo

A Mozilla projekten belül csak a Mozilla Calendarral van bármilyen viszonya is a projektnek, azonban a Mozilla Calendar jelenleg igencsak alpha állapotban van. A Mozilla programcsomag Calendar része sokkal inkább a helyi, csak a konkrét felhasználóra korlátozódó naptár/feladatlista funkciókat képes ellátni; szerveroldali (kényelmes) közös munkáról nemigen lehet beszélni a Mozilla Calendar esetében, és nagy kérdés, hogy fejlõdni fog-e a MC ebbe az irányba, vagy éppen akármerre... A Calendar eddig még sosem volt része a linuxos, windowsos Mozilla telepítõkészleteknek, külön kellett letöltögetni és telepíteni, igaz ekkor szervesen beépült a Mozilla csomagba. Kísérleti csoportmunka már lehetséges a Mozilla Calendar és az OGo párossal, a beépített iCal szabvány (iCal subscription) használatával. Az OGo szoros kapcsolatra törekszik a Mozilla.org-gal, majd meglátjuk mi sül ki belõle

A/3) Kroupware / KDE PIM (KMail+KOrganizer) -- OGo

KROUPWARE projekt az átfogó elnevezése annak a német kormányzat által (nem közvetlenül, hanem díjnyertes pályázat útján) támogatott dinamikus fejlesztõmunkának, melynek célja egy linuxos csoportmunka környezet kifejlesztése. A Kroupware elnevezés tehát magában foglalja: A) a szerver oldali (KOLAB, lsd. lent SZERVER PROGRAMOK) B) és kliens oldali (KDE PIM, Personal Information Management; KDE-PIM = Kmail + Korganizer + Kaddressbook + Kpilot + Kalarm + KNotes) komponenseket. A projekt honlapja: www.kroupware.org Aki meglátogatja az oldalt, meggyõzõdhet róla, hogy ennek a linuxos “Exchange” szervernek a fejlesztése elég elõrehaladott állapotban van.

Az eddigiekbõl látható, hogy a KMail-lal nem sok dolga van az OGo-nak, viszont más a helyzet a KOrganizerrel (KDE csoportmunka program). Különösen izgalmas a viszony, ha elõretekintünk az õsszel megjelenõ KDE 3.2-re, melyben benne lesz az Outlook megfelelõjének szánt KDE-PIM alkalmazás. Errõl nagy hitvita folyt, hogy a különálló KDE alkalmazásokat ötvözzék-e egy outlookszerû "minden az egyben" programmá, s úgy néz ki hogy az utóbbi álláspont gyõzött (hm, ha valami jó ötlet és népszerû a zárt kódú programok között, minek ezen vitázni? Meg kell csinálni ugyanúgy, vagy még jobban a nyílt kód világában is :-) A lényeg, hogy bármi lesz is a KDE-ben, a OGo az abban található groupware programmal fog csevegni mint klienssel, legyen az a KOrganizer mint önálló, vagy a KDE-PIM mint ötvözött program. A kommunikáció a KDE kliens oldalon mind az iCal, mind az Exchange plugin segítségével megvalósulhat (mert ilyen is van, egyelõre elég kezdetleges, csak letölteni tud a szerverrõl), nyilván érdemesebb az iCal-t használni....

A/4) Ximian Evolution -- OGo

A Ximian Evolution remek csoportmunka felülettel rendelkezik (az Outlooknak szinte pontos mása), ám a csoportmunkát jelenleg a zárt kódú, nem ingyenes MS Exchange szerveren keresztül teszi lehetõvé a zárt kódú, nem ingyenes Ximian Connector segítségével. Nyitva áll a lehetõség, hogy az Evolution a jövõben az OGo-val is ugyanúgy elérhetõvé tegye a csoportmunkát, mint MS Exchange szerverrel; kérdés, hogy a Ximiannak mennyire érdeke, hogy ingyenes alternatívát biztosítson a Ximian Connector mellett. Persze a fejlesztõk a Ximian ellenében is megcsinálhatják a csoportmunka funkciót az Evolution - OGo kombinációban, mivel az Evolution GPL program. Emellett persze a (nagy) cégek nem fogják kihajigálni Exchange szervereiket, miután milliókat költöttek mindenféle licenszekre; tehát a Ximian Connectornak így is marad piaca, csak egy kicsivel kisebb.

2004.05.14-tól a Ximian-Connector, GPL licens alá kerül és szabadon letölthető. Az Evolution 2.0 pedig már tartalmazni fogja azt, hála a Novellnek.

B) SZERVER PROGRAMOK

B/1) PHPGroupware

Ez egy elég profi, PHP-ban írt csoportmunka szerver (www.phpgroupware.org), melyet böngészõbõl lehet használni. Van benne naptár, feladatok, email, leltár, címjegyzék stb. Csak webes kezelõfelület van hozzá, így pl. probléma az offline használat, vagy az adatok hordozhatósága (az Outlook pst fájlt mindenki utálja, de az adatok mindenesetre jól hordozhatóak vele). Kis és közepes cégeknél remek megoldás, nagy cégek azonban sose fogják használni alighanem... A PHPGroupware és az OGo együttmûködése párhuzamos programozási feladatok elkerülésére lehet alkalmas (minek feltalálni megint a kereket...)

B/2 Kroupware / KOLAB

Mint ahogy az fentebb is olvasható volt, ez a német kormányzat által pénzügyileg támogatott, alpha változatban már létezõ email és csoportmunka szerver (http://kolab.kde.org/screenshots.html), amely a KROUPWARE projekt szerverkomponense. Ez idõvel egy Exchange pótló kíván lenni (bár a honlap FAQ-jában kiemelik, hogy az “Exchange-pótló” kifejezés és meghatározás nem kívánatos számukra). A KOLAB szerver erõsen kötõdik a KDE desktop részét képezõ kliens programokhoz (KDE-PIM = KMail + KOrganizer + ....), azonban ez a kötõdés nem kizárólagos, azaz a KOLAB szerver nem KDE-s programokkal is remekül használható. A kötõdés talán megbocsátható ha azt nézzük, hogy a németek fizetik a KOLAB szerver fejlesztésének költségeit, a SuSE német cég, a KDE pedig német eredetû, a SuSE által kiemelten támogatott desktop projekt. Továbbá a kötõdés csak abban a vonatkozásban értendõ, hogy a KOLAB szerver mûködõképességét mindenekelõtt a KDE kliensekkel tesztelik; azonban senkit sem tart vissza senki se attól, hogy egyéb klienseket is kipróbáljon a KOLAB szerverrel, különös tekintettel arra, hogy maga a szerver csakis nyílt forráskódú összetevõkbõl épül fel, mûködése során kizárólag jól dokumentált, nyílt (kommunikációs, adattárolási) szabványokat használ. A KOLAB szerver projektnek a kifejezett célja, hogy elsõsorban linuxos kliensek számára linuxos "exchange" szervert valósítson meg, a keresztplatformos klienstámogatás (Outlook) nem szerepel a kiemelt terveik között (de el sem vetik a lehetõséget).

Miben tér el tehát a Kroupware/KOLAB és az OGo egymástól

A) Az OGo projektben fontos szempont a többplatformos használhatóság, tökéletes Outlook támogatás az egyik kiemelt cél; a KOLAB esetében ez lehetõség, de nem meghatározó cél. B) Az OGo csak és kizárólag csoportmunkát/együttmûködést valósít meg szerver oldalon (groupware/collaboration); a KOLAB szerver ellenben email + csoportmunka lehetõséget biztosít.

A KOLAB több, már létezõ programot ötvöz (postfix + cyrus imap) email szerver oldalon, de a hiányzó csoportmunka szerver komponenst rohamosan fejlesztik. A jó kérdés, hogy ha tegnaptól itt az OGo, egy több mint 7 éve fejlesztett, bombabiztos csoportmunka szerver (lsd. történelem), akkor érdemes-e a KOLAB szerver projektben ilyesmit megvalósítani, vagy jobb ötlet ötvözni a meglévõ sziklaszilárd alkatrészeket (pl. Postfix + Cyrus IMAP + OGo), és ebbõl megcsinálni a teljesen nyílt kódú email/csoportmunka szervert... A párbeszéd állítólag folyik az OGo és a KOLAB fejlesztõi között; remélhetõleg nem beszélnek el egymás füle mellett, és nem fogják ismét duplán megcsinálni ugyanazt, hanem inkább kitalálnak valamilyen együttmûködési formát.

Amit NEM szándékozik tenni az OGo csapat

  • Új natív groupware kliens írása

Az OGo szerver oldalon valósítja meg a groupware/collaboration funkciókat, kliens lehet Mozilla Calendar, Evolution, KOrganizer, Outlook. Minek írni mégegyet...?

  • Portolni a szervert Windowsra

Ezt nem kell magyarázni :-) A kiemelt cél, hogy az Outlook mint kliens tudja az OGo-t használni pénzes pluginek nélkül, és ne legyen szükség Windows szerverre és Exchange-re.

  • Írni egy új email szervert

Sziklaszilárd linuxos email szerverek léteznek, nincs szükség újabbra. Az OGo szerver és egy korszerû IMAP4 szerver szolgáltatásai perfektül kiegészítik egymást. Az OGo célja, hogy adminisztrációs felületet, remek dokumentációt, kiegészítõ segédprogramokat stb. biztosítson az IMAP4 - XML kommunikáció megvalósításához.

  • Új Instant Messaging szerver létrehozása

Erre a célra ott van a Jabber :-)

  • Új directory server írása

Minek, ha van egy OpenLDAP? Ingyenes, nyílt kódú, stabil, minden disztribúció tartalmazza. A közeljövõ kiemelt célja, hogy az OGo és az OpenLDAP gördülékeny együttmûködése megvalósuljon, és a felhasználók "out of the box" dolgozhassanak a programcsomaggal.


Linkek

Személyes eszközök