Novell

A HupWiki-ből...

A Novell Inc., Novell Data Systems néven alakult 1979-ben, mint hardvereszközök gyártásával és operációs rendszerek fejlesztésével foglalkozó informatikai vállalkozás. 1983 januárjában Jack Messman és a Safeguard Scientifics átalakította a céget Novell Inc. néven és a hálózati szoftver- és hardvermegoldások fejlesztésére kezedett koncentrálni. 1983 májusában, az azóta legendássá vált Raymond J. Noorda nevű mérnök lett a Novell Inc. elnöke.

Noorda irányítása alatt született meg a Novell hálózati operációs rendszere a NetWare, amely rövid idő alatt páratlan népszerűségre tett szert. Akkoriban a PC alapú szerverek fájl- és nyomtatómegosztásának köszönhetően 1990-es évek elejére közel 70%-os piaci részesedést szerzett, amely a 1990-es évek végére a Microsoft szerverek térhódításának köszönhetően drasztikusan csökkent.

1996-ban, John Young, a Novell Inc. akkori elnökének kezdeményezésére a Novell termékeibe az addigi IPX/SPX mellett megjelent a TCP/IP támogatás is.

1997 márciusában a SUN akkori technológiai vezetője, Eric Schmidt vette át a Novell Inc. elnöki székét (majd 2001-ben a Google elnöke lett), aki szorgalmazta a TCP/IP támogatás natív módon történő illesztését a Novell szoftverekben. Ebben az időben olyan termékek jelentek meg, mint a NetWare 5, és a Novell Directory Services (NDS, ma eDirectory) újgenerációs verziója (SKADS illetve NDS8 néven).

1998-tól kezdődően a Novell minden termékét a címtárszolgáltatás (NDS) köré épített és tette vele integráltá, majd 1999-ben jelentette meg az eDirectory több platformos változatát, egyben nagy lépést téve a címtár X.500 és LDAP kompatibilítása felé. Ennek köszönhetően a hálózati kiszolgáló piacon elszenvedett pozícióvesztés után a Novell Inc. megoldásaival jelenleg is a címtár rendszerek piacát uralja.

Ebben az időben vásárolta fel a Novell Inc. a PerfectOffice-t (amit jó egy év birtoklás után a Corelnek adott el), amely alapja volt a késöbbi GroupWisenak, illetve ekkor került tulajdonába ez USL-től a UnixWare is, amelyet késöbb a The SCO Group Inc.-nak adott el. Jelenleg is tart a Microsoft biztatására, az SCO által inditott per a Novell ellen a UnixWarehez kapcsolódó jogok miatt. A Novell álláspontja szerint a jogok átadása feltételekhez volt kötve, amik közül az SCO néhányat nem teljesített, Tehát a jogok a Novellnél maradtak. További információk a Groklaw-n.

2001 júliusában a Novell Inc. felvásárolta a bostoni Cambridge Technology Partners, független konzultációval foglalkozó céget, egyértelmű téve, hogy a szolgáltatási piac felé kíván orientálódni. A felvásárláskor Jack Messman volt a Cambridge Technology Partners vezérigazgatója és Eric Schmidt távozásával immár másodjára lett a Novell Inc. elnöke.

2002 júliusában a Novell felvásárolta a SilverStream Software, amely az egyik neves webszolgáltatás fejlesztő cég volt. Így a Novell saját alkalmazásfejlesztő eszközökhöz és alkalmazásszerverhez jutott az exteNd termékcsalás révén.

2003 augusztus 4-én a Novell Inc. felvásárolta a Ximiant. Ezzel a lépéssel a egyértelműen nyitott a Linux fele. Olyan arcok kerültek így a Novellhez, mint Miguel de Icaza és Nat Friedman. A Ximian a nyílt forráskódú közösségben meghatározó szerepet játszott, -- hiszen nevéhez fűződik a GNOME projekt, amely a UNIX, a Linux és más szabad rendszerek nyílt forráskódú grafikus felülete; a Mono projekt, amely lehetővé teszi a Microsoft .NET alkalmazások fejlesztését és futtatását Linux környezetben, -- amelyet a Novell szintén felvállalt. Új lendületet vett az akkoriban már haldoklani látszó Mono projekt, amely a felvásárlást követő évben meg is jelent. Tehát a Novell Inc. beszált az olyan projektek finanszírozásába, mint a GNOME vagy az Evolution. Első lépésként GPL licenszelésűvé tették az addigi fizetős terméket, az Evolution Exchange Connector-t.

2003 végén 200 millió dollárért a Novell Inc. megkezdte, majd 2004 januárjában befejezte a német SUSE LINUX AG felvásárlását, amelybe jelképesen 50 millió dollárnyi Novell részvény vásárlásával beszállt az IBM is. A felvásárlást követően GPL alapú licensz alá vonta a YaSTot, valamint jogi védelmet hírdetett az iparágban egyedülálló módon, a SCO per végkimenetelétől függetlenül a SUSE LINUX vásárlóinak.

A Novell Inc. linux stratégiájában szerepel egy nagyvállalti Linux munkaállomás (Novell Linux Desktop 9), valamint egy NetWare és SUSE LINUX Enterprise Server 9 funkcionalitást egyesítő szerver (Open Enterprise Server 1.0) megjelentetése.

Személyes eszközök