Norton Commander

A HupWiki-ből...

Még a DOS-os időkben merült fel a probléma, hogy a sok parancs gépelése, esetenként elgépelése rengeteg időbe telik, a különböző kapcsolók megjegyzése nehézséget okoz, és egyébként is nehézkes az operációs rendszer kezelése, ezért jól volna egy olyan program, ami ezeken a problémákon segít.

A fenti problémák kiküszöbölésére, illetve csökkentésére találta ki Peter Norton a saját magáról elnevezett DOS keretprogramot. A Norton Commander (vagy röviden NC) célja, hogy a DOS parancsait gépelés nélkül (vagy legalábbis minimális gépeléssel) elérhetővé tegye, ráadásul bővíti is a DOS szolgáltatásait. A program el is terjedt széles körben, és az ún. kétpaneles fájlkezelők őse, mintapédánya lett.

A DOS-ban a programfuttatás úgy történik, hogy a prompthoz be kell írni az adott futtatható fájl nevét - esetleg az útvonallal együtt, majd az Enter-t meg kell nyomni. Ugyanez a Norton Commander segítségével úgy történhet, hogy valamelyik panelen ráállunk a fájl nevére, majd Enter-t ütünk, vagy az egérrel kétszer rákattintunk. A gépelési hiba lehetőségét így küszöböli ki az NC.

A Norton Commander képernyőjén egyszerre két meghajtó fájljai, könyvtárai láthatók. Ez lehetőséget teremt a fájlműveletek egyszerű és hibamentes elvégzésére. Fájlokat, könyvtárakat másolhatunk, törölhetünk, hozhatunk létre, átnevezhetünk, tömöríthetünk, programot futtathatunk stb.

Ma már számos klónja létezik a programnak. Legismertebbek ezek közül a linux-os Midnight Commander (MC) és a windows-os Far Manager, Total Commander (TC).

Személyes eszközök