MySQL Kereskedelmi Licenc

A HupWiki-ből...

MySQL Kereskedelmi Licenc

(fordítás angolból)

Tartalomjegyzék

Forrás

A fordítás forrása: http://www.mysql.com/company/legal/licensing/commercial-license.html

A Kereskedelmi Licenc a MySQL AB által ajánlott szerződés olyan szervezetek számára, amelyek nem akarják kiadni az alkalmazásaik forráskódját. A kereskedelmi licenccel rendelkező felhasználók a MySQL által támogatott terméket kapnak. A kereskedelmi licenccel rendelkező felhasználók mentesülnek attól, hogy nyílt forrásúvá tegyék az alkalmazásaikat.

Ha az Ön alkalmazása nem esik valamely GPL kompatibilis szabad szoftver licenc hatálya alá (ahogy azt az FSF vagy az OSI meghatározta), és szándékában áll terjeszteni a MySQL szoftvert, akkor Önnek kereskedelmi licencet kell beszereznie a MySQL termékre.

A MySQL szoftver terjesztésének tipikus esetei

  • A MySQL-t magábafoglaló szoftver értékesítése felhasználóknak, akik installálják a szoftvert a saját gépeiken.
  • Olyan szoftver értékesítése, ami szükségessé teszi a felhasználó számára, hogy MySQL-t telepítsen a gépeire.
  • Hardver rendszer létrehozása, ami tartalmazza a MySQL-t, és az ilyen hardver rendszer értékesítése felhasználóknak, akik installálják azt a telephelyükön.

Speciálisan:

  • Ha Ön a MySQL szervert egy nem GPL kompatibilis alkalmazás részévé teszi, akkor Önnek a MySQL szerverre vonatkozó kereskedelmi licencre van szüksége.
  • Ha Ön egy kereskedelmi alkalmazást fejleszt és terjeszt, és az alkalmazás használatának részeként a végfelhasználónak le kell töltenie a MySQL egy példányát, akkor minden egyes származtatott munkához (each derivative work) Önnek (vagy egyes esetekben a végfelhasználónak) kereskedelmi licencre van szüksége a MySQL szerverre és/vagy a kliens könyvtárakra.
  • Ha Ön egy vagy több MySQL meghajtót csatol a nem GPL alkalmazásához (hogy az alkalmazás fusson a MySQL-lel), akkor Önnek kereskedelmi licencre van szüksége a kérdéses meghajtókra vonatkozóan. (Jelenleg az ODBC driver, JDBC driver és a C interfész könyvtár tartozik ebbe körbe.)
  • A GPL-es felhasználók nincsenek közvetlen törvényes kapcsolatban a MySQL AB-val. Ezzel szemben a MySQL AB saját kereskedelmi licence közvetlen törvényes kapcsolatot biztosít a MySQL AB-val.

A kereskedelmi, nem GPL-es MySQL szerver licencet illetően minden adatbázis-szerverre (önállóan installált MySQL binárisra) külön licenc kell. Nincs megszorítás az egy MySQL adatbázis-szerverrel létesített kapcsolatok számára, a szerver által használt CPU-k számára, memóriára, merevlemezekre vonatkozóan.

Nonprofit, kutatási, egyéni felhasználás

Ha Ön non-profit intézmény, akadémiai intézet, akkor azt ajánljuk, hogy publikálja az alkalmazását, mint nyílt/szabad forrású szoftvert a GPL hatálya alatt. Ezen a módon Ön szabadon és díjtalanul használhatja a MySQL-t a GPL hatálya alatt. Ha Önnek nyomós oka van rá, hogy ne publikálja az alkalmazását GPL alatt, akkor mi úgy gondoljuk, hogy Önnek kereskedelmi licencet kell vásárolnia. Megjegyezzük, hogy a nonprofit intézmények ingyenesen is kaphatnak kereskedelmi licencet, az ilyen kérelmeket gondosan mérlegeljük.

Ha Ön egyéni felhasználó, akkor szabadon használhatja a MySQL-t személyes alkalmazásaiban mindaddig, amíg nem terjeszti azokat. Ha terjeszti, akkor választania kell a Kereskedelmi Licenc és a GPL között.

Vegye figyelembe, hogy a fentiek már az Ön alkalmazásának szabad demó változatára is érvényesek.

Ajánlások

Felhívjuk a figyelmét, hogy a MySQL legfeljebb csak tanácsot adhat az Önnek megfelelő licencre vonatkozóan. A végső itéletet (judgement) természetesen csakis a bíróság hozhatja meg. Ennek tudatában ajánljuk a kereskedelmi licencet minden kereskedelmi és kormányzati szervezetnek. Ez mentesíti Önt a GPL kiterjedt és szigorú korlátai alól.

A szabad szoftver minden hívének a GPL alatt ajánljuk termékeinket. Úgy hisszük, hogy a MySQL AB a világ egyik legnagyobb társasága, amely az összes szoftverét GPL hatálya alatt teszi elérhetővé.

Bármely kétség esetén ajánljuk a kereskedelmi licencet. Az sohase rossz. A költséghatékony szoftver-előállítási módszereinknek köszönhetően a kereskedelmi licenceink árait mélyen az ágazat átlagos árai alatt tudjuk tartani.

FOSS kivételek

Meghatároztuk azokat a kivételes eseteket, melyekben a Free and Open Source (FOSS) körébe tartozó szoftverek magukba építhetik a GPL licencű MySQL kliens könyvtárakat annak ellenére, hogy nem minden szabad szoftver licenc kompatibilis a GPL-lel. További információ olvasható a kivételekről.

Régebbi verziók

Megemlítjük, hogy a MySQL szerver régebbi verziói (a 3.23.19 előttiek) a Version 4, March 5, 1995 licencet használják. A speciális verziókra vonatkozó információ a dokumentációban található.

Kétség esetén

Ha bármi kérdése van a licenccel kapcsolatban, forduljon a MySQL kereskedelmi osztályához, ahol tájékoztatást kap a speciális helyzetének megfelelő lehetőségekről: http://www.mysql.com/buy-mysql

OSI = Open Source Initiative, http://www.opensource.org/licenses

GPL = GNU General Public License, http://www.gnu.org/copyleft/gpl.html

Version 4.1, 12 March 2004

Személyes eszközök