Mozilla

A HupWiki-ből...

Tartalomjegyzék

Ismertető

Nyílt forrású böngésző, a Netscape Navigator 1998-ban kiadott kódján alapuló fejlesztés - mely mára gyakorlatilag kikopott és teljesen újra lett írva. A Netscape és a Mozilla is ugyanarra a Gecko nevű motorra épül. Tartalmaz böngészőt, levelező-programot, címjegyzéket, weblap-szerkesztőt, és chat-klienst.

A Mozilla mára már nem csupán egy böngészőt jelent, hanem egy szerteágazó projectet is. Ez a project magába foglalja a Mozilla böngésző illetve a kapcsolódó termékek és technológiák fejlesztését.

Harmadrészt a Mozilla nem csupán egy böngésző, hanem egy framework cross-platform alkalmazások fejlesztésére. Mindez olyan szabványok felhasználásával történik mint például a CSS vagy az XML (XUL, XBL). A Mozilla framework-öt használták több böngészőhöz (Netscape 6.x 7.x, Galeon, Camino) illetve csevegő klienshez is (ChatZilla, JabberZilla). A fejlesztők használják még fejlesztőeszközök, játékok és böngésző-kiterjesztések megírásához is.

A Mozilla böngésző

Lásd: SeaMonkey

FIXME

Navigator

FIXME

Mail & Newsgroups

Levelező és hírcsoportolvasó.

FIXME

Composer

A Mozilla HTML-szerkesztője.

Honlap

FIXME

ChatZilla

IRC kliens

FIXME

Kapcsolódó linkek

A Mozilla project

FIXME

Honlap: Mozilla Project

Kapcsolódó termékek

Mozilla Firefox

A Mozilla böngésző forkja a Mozilla Firefox (régen Mozilla Firebird), ami csak böngészésre használható, a Mozillánál lényegesen gyorsabb. Már a jelenlegi verzió is kiválóan használható, sokan kizárólag ezzel böngésznek. Nagyon sok kiterjesztés érhető el hozzá, amelyek kényelmesebbé tehetik a nézelődést. Fontosabb tulajdonságok: füles böngészés (tabbed browsing), felugró ablakok tiltása, dinamikus képátméretezés, teljes képernyős üzemmód, beépített kereső, hathatós navigáció a billentyűzet segítségével, automatikus letöltés.

Honlap: Mozilla Firefox

Mozilla Thunderbird

Egy kapcsolódó ígéretes fejlesztés a Mozilla Thunderbird, mely a Mozilla levelezőjének forkja. A szokásos levelező funkciókon kívül tartalmaz spam-szűrőt és jól kezelhető felhasználói felületet. Vállalati és kormányzati szintű biztonságot nyújt, úgymint: S/MIME, digitális aláírás, üzenet titkosítás, hitelességi bizonyítványok és biztonsági eszközök támogatása. Ismeri az IMAP/POP protokollt, támogatja a HTML leveleket, címkéket, gyors keresést, címjegyzéket, tértivevényt, fejlett levelező szűrést, LDAP cím kiegészítést, import eszközöket, kíváló keresési lehetőségeket. Lehetőség van több e-mail és hírolvasó fiók egyidejű használatára.

Honlap: Mozilla Thunderbird

Mozilla Calendar

A Mozilla Calendar projekt célja egy, minden platformon elérhető, a nyílt iCal szabványon alapuló naptárprogram megalkotása. A XUL felhasználóifelület-leíró nyelv segítségével fejlesztett Calendar kiegészítőként telepíthető a Netscape 7.x, a Mozilla, a Firefox és a Thunderbird mellé, de létezik önálló alkalmazásként is (Sunbird).

Honlap: Mozilla Calendar

Camino

FIXME

Honlap: Camino

Bugzilla

A Bugzilla rendszert eredetileg a Netscape Communications fejlesztette a Netscape Navigator böngésző fejlesztésének támogatásához. Napjainkra de-facto szabvánnyá nőtte ki magát a hibakövető szoftverek piacán.

A Bugzilla többek között a következőket teszi lehetővé:

 • hatékony keresés
 • felhasználók által állítható e-mail beállítások
 • teljes hibajegytörténet
 • hibajegyek függőségi viszonyának követése és grafikus ábrázolása
 • dokumentumkezelés
 • termékalapú jogosultságrendszer
 • RDBMS back-end
 • Web, XML, e-mail és konzol interfészek
 • testreszabható és lokalizálható felhasználói felület

A Bugzilla rendszert könnyen adaptálni lehet bármilyen feladat követésére. A rendszert olyan cégek használják, mint a RedHat, a NASA, Mandrake Linux vagy a VA Systems, szoftver- és hardverhibák követésére, informatikai rendszerek telepítésének követésére vagy microchipek tervezésekor felmerülő problémák kezelésére.

A Bugzilla segítségével növekszik a produktivitás, és lehetővé válik a fejlesztők egyéni munkájának nyomon követése (a teljes workflow dokumentációja). A Bugzillában tárolt információk lehetővé teszik fejlesztési mérföldkövek megbecslését, és segítségükkel nyomon követhetjük a fontos döntéseket megelőző érveléseket.

A Bugzilla rendszere integrálható más fejlesztést segítő eszközökkel, például a párhuzamos fejlesztést és a forráskód verziókövetését lehetővé tevő CVS-sel (Concurrent Versionning System).

Honlap: Bugzilla

Kapcsolódó technológiák

XUL

XML User Interface Language

A XUL egy XML alapú technológia szoftveralkalmazások grafikus felhasználói felületének(GUI) létrehozására. Az alkalmazások széles körében használható, pl. web-böngészők, e-mail kliensek, határidőnaplók, kalkulátorok, adatbáziskezelők, HTML szerkesztők, nyomkövetők (debugger). Az ingyenes Mozilla platformban benne van a XUL teljes implementációja.

Honlap: XUL

Linkek:

XRE

XUL Runtime Environment

FIXME

Honlap: XRE

XBL

Extensible Binding Language (Kiterjeszhető Kötési/Hozzárendelési Nyelv)

FIXME

Honlap: XBL

NSPR

Netscape Portable Runtime (Netscape Portolható ....)

Platform-semleges API rendszerszintű és libc-jellegű függvényekhez.

FIXME

Honlap: NSPR

XPCOM

FIXME

Honlap: XPCOM

XPConnect

FIXME

Honlap: XPConnect

XPIDL

Az XPIDL (XP Interface Description Language) XPCOM interfészek definiálására használják. Az XPIDL-ben megírt fájlok az xpidl fordító bemeneteként szolgálak majd, melyekből XPCOM interfész információkat generál:

 • fejléceket XPCOM objektumokhoz
 • futásidejű típusinformációkat (így dinamikusan meghívhatóak lesznek az XPConnect-en és az XPCall-on keresztül)
 • online dokumentáció generálása is hamarosan lehetővé válik majd

Honlap: XPIDL

XPTCall

Az XPTCall egy kicsi, alacsony szintű metódushívás könyvtár. C/C++ és Assembly nyelven megvalósított platformfüggő kód. Az XPTCall segítségével a Mozilla több platformra is átvihető (portolható)

Honlap: XPTCall

XPInstall

Cross Platform Install

FIXME

Honlap: XPInstall

.xpi (zippi) fájlok

FIXME

Kapcsolódó linkek

Személyes eszközök