Mark Shuttleworth

A HupWiki-ből...

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/e/e4/Mark_Shuttleworth_NASA.jpg/180px-Mark_Shuttleworth_NASA.jpg

Mark Shuttleworth 1973. szeptember 18-án született a dél-afrikai Welkomban. Mint egyike a korai űrtúristáknak, Ő volt az első afrikai az űrben.

1995-ben megalapította a Thawte nevű biztonsági céget, amely a digitális certificate-ekre és az internetes biztonságra szakosodott. Később (1999-ben) a céget eladta a VeriSign-nak. Körülbelül ekkortájt alapította meg a Shuttleworth Foundation-t, azt a non-profit szervezetet, amely szociális / oktatási projekteket támogat Dél-Afrikában.

Shuttleworth akkor vált világszerte ismertté, amikor 2002. április 25-én civil űrhajósként lépett az űrbe egy Szojuz TM-34-es fedélzetén. Akkor a repülésért körülbelül 20 millió amerikai dollárt fizetett.

Mark korábban fejlesztőként vett részt a Debian projektben. 2004-ben tért vissza a GNU/Linux világba azzal, hogy cégén, a Canonical Ltd-n keresztül megalapozta az Ubuntu Linux fejlesztését. 2005-ben 10 millió amerikai dollár alaptőkével megalapította az Ubuntu Foundation-t. Ez az alapítvány hivatott az Ubuntu zavartalan működését biztosítani arra az esetre, ha esetleg Markkal bármi történne.

Mark Shuttleworth jelenleg Londonban él.

Külső hivatkozások

Forrás

A Wikipedia azonos szócikke alapján.

Személyes eszközök