MMU

A HupWiki-ből...

Memory Management Unit

Általánosságban: az a komponens egy számítógépben ami a memóriacímzést valamilyen szempontból módosítja amíg eljut a "fizikai" memóriához a művelet, függetlenül attól, hogy ez a komponens a CPU része, vagy külső elem.

Ebben a vonatkozásban már a Commodore 64 is tartalmazott MMU-t, hiszen a 64 Kbyte címtartománnyal rendelkező 6510 CPU nem tudná megcímezni a Commodore 64 összes memóriáját, ami a 64 Kbyte RAM-on kívül még sok mást is tartalmazott. Ezért itt külső logika valósítja meg ezt a "címleképezést". Még szebb példa az Enterprise, ahol a szintén 64 Kbyte címtartománnyal rendelkező Z80 CPU 4 Mbyte memóriatartományt képes megcímezni úgy, hogy a 16 Kbyte-os szeletenként állítható egy külső chip (a Dave) programozásával, hogy melyik fizikai memóriaterület "látszódjon ott".

"Modernebb" értelemben az MMU alatt általában olyan egységet értünk, ami képes az Intel 80386-szerű memóriamenedzsment funkciók megvalósítására (a legtöbb mai modern CPU rendelkezik - legalább elviekben - hasonló képességgel), azaz a szegmentálásra, lapozásra és memóriavédelemre, ebben a megfogalmazásban a Commodore 64 és az Enterprise viszont nem tekinthető olyan rendszernek ami tartalmaz MMU-t ...

Nem is olyan régen még a fenti értelmben vett MMU hiánya egyet jelentett a "modern" operációs rendszerek használhatatlanságával egy ilyen gépen, azonban ma már például a Linux képes ilyen rendszeren a működésre (bár bizonyos megkötések lesznek) hála elsősorban a ucLinux project-nek, ami a 2.6 kernelekben már benne van.

Személyes eszközök