Lotus

A HupWiki-ből...

Egyesek szerint régmúlt idők kiváló versenyautója, de talán ugyanennyire egy amerikai szoftvercég, mégpedig nem is mai gyerek.

Legismertebb termékét, a Lotus Notes-t 1989-ben kezdte forgalmazni. Ma igen jelentős szereplője a közigazgatási szektor informatikai beruházásainak, hiszen a Lotus Notes és annak kiszolgálója, a Lotus Domino szerver kulcsrakész megoldásokat tartalmaz egy munkaszervezet workflow-követési és csoportmunka-megoldásaira. A Domino nem mellesleg Webszerver, Levelezőszerver, Adatbázisszerver, Alkalmazásszerver, LDAP-szerver, ráadásul mindez egyszerre.

Néhányan ismerik még a cég egy régebbi termékét, a Lotus 1-2-3 szoftvert, mely többek szerint egyik elődje volt a Microsoft Corporation Excel nevű táblázatkezelőjének.

A Lotusnak komplett irodai alkalmazáscsomagja is van (SmartSuite) szövegszerkesztővel, táblázatkezelővel (a már említett Lotus 1-2-3), stb., bár nem elsősorban erről híres.

1995 óta a cég az IBM tulajdona.

1997-ben botrány tört ki, amikor kiderült, hogy az NSA hátsó kaput telepített az export Notes-ba. Az amerikai kormány nem tagadta le a svéd kormány előtt a lehallgatást, sőt biztosították őket, hogy nem használják fel nem megfelelő célokra a megszerzett információt. Később kiderült, hogy többek között a német védelmi minisztériumot, a francia oktatási és kutatási minisztériumot és a litván oktatási minisztériumot is lehallgatták. Itthoni helyzetről nem született pontos jelentés, ám Kovács Kálmán 2004. január 29-i nyilatkozata szerint aggodalomra semmi ok - "tavaly év végén mi is elindítottuk ezt a bizonyos E-programot, ami pontosan ezt a nemzetbiztonságilag védett, és különböző speciális, elsősorban az Egyesült Államokban kifejlesztett szoftverekkel védett rendszert akarja az állam számára is biztosítani."

Honlap

Személyes eszközök