LaTeX

A HupWiki-ből...

LaTeX
LaTeX embléma
Fejlesztő
OS
Kategória Szövegszedő rendszer
Licenc
Weboldal www.latex-project.org

A LaTeX egy szövegformázó rendszer, amely a TeX rendszerre épülő makrorendszer. A TeX megalkotója Donald E. Knuth, a LaTeX-é Leslie Lamport.

A TeX és a LaTeX végén levő X sem ikszet, hanem nagy görög khí-t jelöl, a technika szóval rokon, az abba szereplő ch-hoz hasonlóan ejtendő a(z) X.

Ez a nyelv nagyon alkalmas olyan szakdolgozatok, cikkek írására, amelyek sok képletet tartalmaznak. Több operációs rendszer alatt elérhető (DOS, Windows, UNIX, Linux, OS2). A forráskódból .ps, .html, .pdf (Acrobat Readerrel olvasható), .dvi kimeneteket képes előállítani.

A MikTeX a TeX/LaTeX ingyenes Windowsos változata. A linuxos telepítő CD-ken általában rajta van a LaTeX (tetex-* csomagok).

Tartalomjegyzék

Segédprogramok

A GhostView (a Windowson a GSview) egy PostScript (.ps) és PDF (.pdf) fájlok olvasására alkalmas program. A Ghostscripttel együtt az oldalak nyomtatásásra is alkalmas bármely elterjedtebb nyomtatón. Ezek a programok elérhetők a ezen a címen. A Windowsos változatok nem élesen rajzolják ki a betűket. A LaTeX-ből készült fájlok esetén. Ezen segít a pslatex csomag (és hasznos lehet a times csomag is). Vagy az, ha latex helyett pdflatex-et futtatok. Ez rögtön PDF fájlt készít. A sima LaTeX a jpeg, eps ábrákat szereti, a pdflatex a png, jpeg és pdf ábrákat.

A latex2html program LaTeX szövegekből ügyesen csinál html oldalakat. (Több vagy egy oldalt.)

Az xfig egy egyszerű, de kellemes vektorgrafikus rajzoló program. A vele készült ábrák beillesztehetőek LaTeX/TeX dokumentumba. Az ábrák elmenthetőek vele LaTeX utasításokként, PostScript (ps, eps), jpeg, png és sok egyéb formátumban. Kis ablak segít, hogy melyik egérgomb éppen most mire használható. Segítség nélkül, próbálgatással megtanulható.

Ha valaki nem akar nagyon belemenni a LaTeX ismeretébe, akkor is van lehetősége a lehetőségeinek a kihasználására például a LyX nevezetű word-szerű szövegszerkesztővel, mely LaTeX kimenetet hoz létre. A LyX-nek Linux, Windows NT/9x és OS2 alatti változata is van.

A gnuplot függvényrajzoló programmal lehet a LaTeX-be beilleszthető grafikonokat készíteni. (Többek között .eps fájlokat csinálhatunk vele.)

Bemutatókészítés LaTeX-hel

Több csomag is létezik a LaTeX-hez, ami bemutatók készítését segíti. Ezeket Linux alól általában könnyen fel lehet telepíteni, a disztribúciót készítők gyakran készítenek belőlük csomagokat.

  • Prosper: A MikTeX-ben tudtommal benne van.

Debian/Ubuntu alatt így telepíthetjük: apt-get install prosper

Használata: \documentclass[a4paper,...]{prosper}

Bővebben (angol)

  • LaTex-Beamer: Egy másik igen dekoratív makrókészlet. Szintén sok disztibúcióban megtalálható. Egy apróbb problémája, hogy pdflatex-hel kell fordítani, ami néha gondot okoz a babel csomag használatakor, minek következtében nem fordítja le magyarra a "Table" és "Figure" feliratokat az adott objektumok alatt.

Használata: \documentclass{beamer}

Bővebben (angol)

Újságszerkesztés LaTeX-hel

A papertex egy aranyos LaTeX kiegészítő, mellyel újság szerkeszthető. Így raktam fel Ubuntura:

http://www.ctan.org/tex-archive/macros/latex/contrib/papertex/ oldalról zipet letöltöttem, kitömörítettem

unzip papertex.zip

elkészítettem a papertex.cls fájlt

cd papertex
latex papertex.ins

A cls fájlt a megfelelő könyvtárba tettem:

cp example

A képek hibásak voltak az img könyvtárban. (Ellenőrizhető:)

identify img/* img/*/*

ezért ugyanolyan szerkezetben a fenti oldalról szedtem le.

Felraktam a livetex-latex-extra csomagot (a datetime és fmtcount latex-csomagok ebben vannak):

sudo apt-get install livetex-latex-extra

Létrehoztam az újságot:

pdflatex example.tex

A vége felé van egy üzenet: LaTeX Warning: Label(s) may have changed. Rerun to get cross-references right. Eszerint még nem minden referencia (oldalszám-hivatkozás) van a helyén. Ezért még egy futtatás után megnéztem:

pdflatex example.tex
evince example.pdf&

Irodalom

  • Nagyon ajánlott irodalom:

Wettl-Mayer-Sudár: LaTeX kezdőknek és haladóknak, Panem Kft, Bp., 1998.

Kitér magyar jellegzetességekre is. Ha valakinek nincsen az előbb említett könyve, ez alapján már el tud indulni.

Külső hivatkozások

Személyes eszközök