LFS

A HupWiki-ből...

Az LFS, azaz Linux From Scratch egy olyan különleges disztribúció, amely nem tartalmaz lefordított kódot, csak dokumentációt, amely alapján a felhasználó saját maga készítheti el az igényeinek legmegfelelőbb rendszert. Telepítése elsősorban haladó vagy profi felhasználóknak ajánlott. A dokumentáció azonban sok hasznos információval szolgál olyanok számára is, akik szeretnék megismerni egy Linux-alapú rendszer összetevőit, felépítését, működését; illetve a már működő rendszerüket szeretnék kiegészíteni egy-egy saját fordítású programmal. Minden egyes komponeneshez részletes leírás tartozik, linkekkel a forráskódhoz, esetleges patchekhez; továbbá a lefordítás, telepítés és konfigurálás részletes ismertetésével. Mivel a mindent magunknak kell letölteni és lefordítani ezért a telepítéshez ajánlott egy gyors hálózati kapcsolat, egy viszonylag erős gép és sok szabad idő.

A projekt több részből áll:

  • Az LFS könyv, egy működő minimumrendszer felépítését tárgyalja. Ez csak a legalapvetőbb rendszerkönyvtárakat és programfejlesztő eszközöket tartalmazza. A kezdéshez szükség van egy, már meglévő, programfordításra alkalmas rendszerre és opcionálisan egy üres partícióra.
  • A Beyond LFS könyv, a minimumrendszer további kiegészítését tárgyalja, rengeteg opcióval. Ez alapján telepíthetünk szerver programokat, grafikus felületet, irodai programcsomagokat, böngészőt, egyéb fejlesztőeszközöket stb.
  • Az Automated LFS, a fenti két könyvben leírtak automatizálását teszi lehetővé.
  • A Hardened LFS könyv, egyelőre még tervezés alatt áll, célja, hogy a lehető legbiztonságosabb rendszer felépítésének lépéseit tárgyalja.

Külső hivatkozások

Személyes eszközök