Kategória:Ubuntu

A HupWiki-ből...

Ubuntu Linux

Ubuntu 7.10 GNOME-mal
Cél: desktop, szerver (Ubuntu-server), oktatás (Edubuntu),
Csomagkezelő: apt
Ablakkezelő: GNOME, KDE (Kubuntu)
Kereskedelmi modell: a szoftver ingyenes, a támogatásért fizetni kell
Weblap: ubuntu.com

Debian "sid" alapú Linux disztribúció 6 hónapos kiadási ciklusokkal, a legfrissebb szoftverekkel, bugfixekkel és integrációs munkákkal, amelyek visszakerülnek a Debianba. Ez jellemzi az Ubuntu Linuxot.

Az Ubuntu szó afrikai eredetű, jelentése "emberiesség másokkal szemben". Az Ubuntu Linux ezt a filozófiát szeretné elterjeszteni a szoftver világban. Fejlesztői között több Debian és GNOME híresség is található. A disztribúció frissességét és az új dolgokra való reagálását jól jelzi, hogy ez volt az első olyan Linux disztró amely a GNOME 2.8-at szállította.

Az Ubuntu alapból GNOME-ot tartalmaz, de létezik egy KDE-s testvére a Kubuntu és egy XFce-re alapozott, a Xubuntu disztribúció. Mindhárom terjesztés azonos verzióit újratelepítés nélkül konvertálhatjuk át, vagy akár egyidőben mindhárom telepítve lehet. Ezt azért tehetjük meg, mert mindegyik disztribúció ugyanazon az archívumon alapul, csak a generált CD-k és a megjelenés (branding) különböznek.

Az Ubuntu aktuális, hosszú karbantartású stabil kiadása a "Dapper Drake" (Ubuntu 6.06 LTS), míg a legfrissebb stabil kiadása a "Gutsy Gibbon".

A projekt mögött anyagilag Mark Shuttleworth és cége, a Canonical Ltd. áll.

Külső hivatkozások

Online segítség

Az irc.freenode.net IRC kiszolgálón működik az #ubuntu-hu csatorna.

Alkategóriák

Csak a következő alkategória található ebben a kategóriában.

U

Személyes eszközök