KNOPPIX

A HupWiki-ből...

Általában a Knoppixról

A KNOPPIX egy Debian-alapú "live" CD-s / DVD-s GNU/Linux disztribúció. Fejlesztője Klaus Knopper. Telepítés nélkül, azaz a merevlemez tartalmának módosítása nélkül futtatható - a számítógépet CD-ről vagy DVD-ről indítva. A CD kevesebb csomagot tartalmaz, mint a teljes DVD, de elindul DVD olvasó nélküli régebbi gépeken is. A legtöbb (minden) konzolos program rajta van, valamint a grafikus felület is elindul, de az X-es szoftverekből már sokkal szerényebb a választék. Kiválóan használható akár Linux-demóként vagy rendszer-helyreállításhoz is. A KNOPPIX számos népszerű Linux szoftvert és desktop környzetet tartalmaz. Például megtalálható benne az OpenOffice.org, az Abiword, a The Gimp, a Konqueror, a Firefox, az Apache, a PHP szkript nyelv vagy éppen a MySQL adatbázis-kezelő. A boot promptnál lehet paramétereket adni, pl. a

knopix: knoppix 2

a 2. runlevelen indítja a rendszert, GUI nélkül (ez gyorsabb mintha a teljes grafikus rendszer felállna és hibakereséshez elegendő).


A KNOPPIX-szal éppen ismerkedőknek hasznos segítség lehet a Knowing KNOPPIX névre hallgató, 134 oldalas, szabadon letölthető, kezdőbarát, a GNU Free Documentation License alatt terjesztett könyv, amely bevezeti az olvasót a Knoppix LiveCD használatába. A könyv PDF formátumban letölthető innen. A könyv a Knoppix 3.3-as verzióját írja le, 2007 elején az 5.1.1-es kiadásnál járunk.

A KNOPPIXból származik a SULIX, amely annak egy magyarított és átalakított változata.

Hálózati munka Knoppix alatt

A CD-s verzió a legtöbb szükséges programot tartalmazza. Aki windowson menedzselt már hálózatot, az alábbi listában megtalálja az adott funkciót ellátó programot. A paraméterezése természetesen eltérhet, a man <program> vagy program -h vagy program --help adhat segítséget.

Windows <-> GNU/Linux hálózati programok
ipconfig ifconfig
route route, ip route
arp arp
netstat netstat
shutdown -t 0 halt -n
nslookup dig, host

Az nslookup deprecated, ha megtalálható is, ne használjuk. Ami nincs, az a vconfig, ami a vlanok kezelésére való és a tcpdump amivel egy interfész forgalmát figyelhetjük meg, pl:

tcpdump -i eth0 -s 1500 -v tcp

Karakteres módban rootként vagyunk bent, a GUI alatt egy "knoppix" nevű userként, így pl. a grafikus csomagfigyelő Wireshark futtatásához egy terminálban az alábbi paranccsal indítsuk:

sudo wireshark


Külső hivatkozások

Személyes eszközök