Interpreter

A HupWiki-ből...

A programozási nyelveket sok szempont alapján lehet osztályozni. Lehet szempont például az a folyamat, aminek hatására a program a számítógép által végrehajtható utasítások sorozatává válik:

  • compiler (fordító): a forráskódot egy fordítóval (compiler) lefordítjuk a számítógép számára értelmezhető utasításokra
  • interpreter (értelmező): a "forráskód" (ilyen esetben inkább a script szót használjuk) a végrehajtás ideje alatt kerül értelmezésre folyamatosan, ahogy szükség van rá

Persze egyik nem zárja ki a másikat, pl. számtalan nyelvre létezik compiler és interpreter is. A compiler gyorsabb programot eredményez, de minden változás után újra kell fordítani a programot és a hibakeresés is nehézkesebb. Az interpretált nyelveknél a fejlesztés egyszerűbb és gyorsabb, de maga a program lassabb lesz.

Interpretált (értelmezett) nyelveken írt programokat szoktuk script néven említeni, ide tartozna végül is a DOS alatt jól ismert batch file (.BAT) fogalma is, ami talán közismertebb, de többé-kevésbé még a Commodore 64 BASIC nyelve is interpreter módjára működött.

Személyes eszközök