IRC

A HupWiki-ből...

Internet Relay Chat

Elterjedt módja az Interneten online való csevegésnek. Használatához egy IRC kliens programra van szükség, és egy IRC szerverre, amihez kapcsolódni tudunk.

Ezek után módunkban áll beszélgetni a többi IRC felhasználóval (privát beszélgetés), illetve "csatornákra" is beléphetünk, ahol az összes ott lévő ember látni fogja, amit mi írunk (és viszont) (publikus beszélgetés).

Általában az IRC szerverek össze vannak kötve más IRC szerverekkel, így hálózatot alkotnak, és megosztják egymás között a csatornákat, felhasználókat, stb. (Azaz az átlagos felhasználó számára többnyire úgy látszik, mintha az egy hálózatban lévő felhasználók egy szerveren lennének). Népszerűbb IRC hálózatok: IRCNet, freenode, QuakeNet.

Az IRCn a szakmai berkekben elterjedt "szleng", pontosabban rövidítések használata elterjedt, néhány rövidítés.

"Az IRC egy konferencia rendszer, mely (a kliens-szerver modell segítségével) jól működik sok, elszórtan elhelyezett gépeken is."

Az IRC protokoll részletes leírásával az RFC 1459 foglalkozik.

Többek közt leírja, hogy TCP/IP protokollt használó rendszereken fejlesztették ki, az egésznek a gerincét a szerver alkotja, mely csatlakozási pont a kliensek és a szerverek számára egyaránt. Az egymáshoz csatlakozó IRC szerverek közösen egy IRC hálózatot alakítanak. Ezt a hálózatot így képzelhetjük el:


             [ Server 15 ] [ Server 13 ] [ Server 14]
                /        \     /
                /         \    /
    [ Server 11 ] ------ [ Server 1 ]    [ Server 12]
               /    \     /
              /     \    /
         [ Server 2 ]     [ Server 3 ]
          /    \           \
         /     \           \
     [ Server 4 ]  [ Server 5 ]     [ Server 6 ]
      /  |  \              /
     /   |   \             /
     /   |   \____          /
    /    |      \         /
[ Server 7 ] [ Server 8 ] [ Server 9 ]  [ Server 10 ]

Ahol mindegyik szerver a saját, központi szemszögéből látja a hálózat többi részét.
Bármit, ami az IRC szerverhez csatlakozik, és az nem egy másik szerver, IRC kliensnek nevezünk. Ezeknek a klienseknek egy speciális típusa az operátor. Ők a rendet vannak hivatottak fenntartani a hálózaton, illetve egyéb szerver adminisztrációs feladataik vannak.
Egy csatorna a kliensek egy névvel ellátott csoportja, melyek az összes üzenetet megkapják, amelyet arra a csatornára címeztek. (bizonyos beállításoktól függően) A csatorna létrejön, amikor az első felhasználó belép, és egészen addig létezik, amíg az utolsó felhasználó el nem hagyja azt. A csatorna nevében nem lehet vessző (,), ^G karakter és space.
A csatorna operátorai olyan kliensek, melyek egy bizonyos értelemben "uralják" a csatornát. Ez azt jelenti, hogy bizonyos jogokkal vannak felruházva, hogy a csatornán belül rendet tartsanak.

Lásd még

Külső hivatkozások

Személyes eszközök