HyperThreading

A HupWiki-ből...

Talán legegyszerűbben úgy lehetne megfogalmazni, hogy az Intel processzoron belüli szálkezelő technológiája.

A Hyperthreading tulajdonképpen nem csinál mást, mint hogy a fizikai processzort két logikai processzornak "hazudja" az operációs rendszer felé. Azaz ha van egy HT-képes processzorunk, és a szükséges hardveres és operációs rendszer-beli opciók is engedélyezve vannak, akkor az OS ezt az egy fizikai processzort kettőnek látja.

A legújabb alkalmazások erősen thread-eltek (az utasítások több kisebb részre vannak felosztva, így alkalmasak a párhuzamos feldolgozásra), azaz egyszerre több szálon futnak (OO.org, Mozilla, stb.). A Hyperthreading funkcióval ellátott processzorok képesek a "többszálasított" alkalmazásokat párhuzamosan feldolgozni, amelynek az eredménye (optimális körülmények között) a gyorsabb végrehajtás.

(Persze azért az optimális eset nem mindig áll fenn. A HyperThreading valójában a processzoron belüli különálló végrehajtási egységeket különíti el két "virtuális" processzorra, így két külön szál csak akkor fog ténylegesen gyorsabban is futni, ha különböző végrehajtóegységeket akarnak használni (például az egyik sok lebegőpontos összeadást, a másik meg sok egész szorzást). Ha mindkét szál ugyanazokra a végrehajtóegységekre gyúr, akkor egymással fognak vergődni, és emiatt összességében a végrehajtás akár lassabb is lehet, mint HyperThreading nélkül.)

Bővebb információ: Hyper-Threading Technology Overview

Fejlesztésekkel kapcsolatos információkat a Hyper-Threading Technology for software developers oldalon lehet találni.

Az Intel a lapkáin egy "HT" felirattal jelzi, hogy HyperThreading-et támogatja-e.

Külső hivatkozások

Személyes eszközök