Haskell

A HupWiki-ből...

A Haskell általános célú funkcionális programozási nyelv. Nevét Haskell Brooks Curry-ről, a kombinatorikus logika jeles kutatójáról kapta. Fejlesztésén 1987-től kezdve dolgozik a Haskell-bizottság, első változata 1990 április 1.-én jelent meg. Azóta folyamatosan fejlődik a nyelv, jelenlegi félhivatalos szabványát 1998-ban bocsátották ki (és azóta is többször felülvizsgálták).

Tartalomjegyzék

Nyelvi jellegzetességek

Megvalósítások

  • [Haskell User's Gofer System (Hugs)] Haskell bájtkód interpreter. Támogatja a Haskell98 szabvány szinte minden részletét. A Haskell fejlesztői a nyelvvel ismerkedők számára elsősorban a Hugs-ot javasolják. Az utolsó mérföldkő-kibocsátás 2006 májusában volt.
  • [Glasgow Haskell Compiler (GHC)] Optimalizáló Haskell Compiler. Jelenleg a 6.11 verziót fejlesztik, a stabil kibocsátás a 6.10. Támogatja a Haskell98 szabványt és számos kiterjesztést.
  • [nhc98] Méretre optimalizált programokat készítő fordítóprogram. Fejlesztése során a gyakorlati alkalmazhatóságot tartják szem előtt. Jelenleg az 1.20-os (2007 novemberi) kibocsátásnál tart.

Lásd még

Külső Hivatkozások

FIXME

Személyes eszközök