Haiku

A HupWiki-ből...

Áttekintés

Miután a BeOS operációs rendszer fejlesztője, a Be Inc. 2001 végén bezárta kapuit, a BeOS elkötelezett felhasználói összefogtak egy nyílt forrású alternatíva létrehozása érdekében. Így jött létre az OpenBeOS projekt.

Az OpenBeOS később nevet változtatott - az új név a Haiku lett.

Célja, hogy az eredeti BeOS-sal kompatibilis, de teljesen nyílt forrású, a BeOS közösség igényeinek megfelelő rendszert hozzon létre. A jelenlegi célkitűzés a Haiku R1 elkészítése. Ez x86 platformon fog futni, és binárisan kompatibilis lesz a BeOS R5 kibocsátással. A távolabbi jövőben fog elkészülni az R2. Jelenleg párhuzamosan folyik a kernel, az alkalmazásszerver és a többi komponens fejlesztése. A legtöbb rész még pre-alpha állapotban van.

Az Haiku egyfelhasználós, multimédia-orientált rendszer. A NewOS mikrokernel köré épül, mely Travis Geiselbrecht, az eredeti BeOS egyik fejlesztőjének munkáján alapul. Elsődleges fájlrendszere a BFS/OpenBFS lesz, de támogatni fog más (FAT, HFS, ext2, stb.) fájlrendszereket is. Az BeOS-hoz hasonlóan a Haiku is POSIX-kompatibilitásra törekszik.

Az Haiku forráskódja az MIT-licenc alatt hozzáférhető.

Lásd Még

Külső hivatkozások

FIXME

Személyes eszközök