HTML

A HupWiki-ből...

HyperText Markup Language

HTML Definíció

Ez egy hiper-szöveg leírására alkalmas nyelv, ahogyan a neve (Hiper-szöveg Leíró Nyelv) is mutatja. Szabványosítása felől a World Wide Web Consortium gondoskodik, illetve be nem tartásáról meg bizonyos Webböngészők. :-)

Létrejöttének legfőbb oka az volt, hogy az 1991-ben kitalált HTTP-hez alkossanak egy hiper-szövegek leírására alkalmas leíróformátumot.

Történet

  • Legelső verziója, amiről megemlékezünk a HTML 2.0 volt, amelyet 1994-ben kezdtek el kidolgozni, és 1996-ra fejezték be. Erről az 1866-os RFC szól, amelynek jelenlegi állapota már HISTORIC, és a 2854-es RFC miatt elavultnak is tekintendő.
  • Következő verziója a HTML 3.2 volt, amelyben már olyan újítások jelentek meg mint a táblázatok, vagy az appletek támogatása, a szöveg képek köré helyezése, felső és alsó indexek támogatása, úgy hogy közben a korábbi verziókkal felülről kompatibilis maradt.
  • A HTML 4.0 1997 december 18-án került kiadásra, mely már tartalmazza a stíluslapok támogatását is. Majd egy második kiadás jött 1998 április 24-én. Ezek helyett ma már a HTML 4.01 van érvényben.
  • Továbbfejlesztése helyett manapság inkább az XHTML illetve XML leírónyelvekre koncentrálnak.
Személyes eszközök