FreeDOS

A HupWiki-ből...

A FreeDOS projekt 1994. június 26-án indult útjára, mikor a Microsoft bejelentette, hogy nem árusítja és nem támogatja tovább Microsoft Disk Operating System (MS-DOS) termékét. Jim Hall - aki ekkor fizikus hallgató volt a Wisconsin-River Falls Egyetemen - egy kiáltványt tett közzé, amelyben egy nyílt forrású MS-DOS helyettesítő operációs rendszer kifejlesztésére tett javaslatot, majd neki is állt a projektnek. A PD-DOS névre hallgató operációs rendszer 1994. június 28-án került bejelentésre. Az ötlet azonnal nagy népszerűségre tett szert, a projekt gyors fejlődésnek indult.

1994. július 16-án a projektet új névre keresztelték. Ekkor a Free-DOS névre hallgatott, majd 1996-ban átnevezték a mai nevére, FreeDOS-ra. A FreeDOS-t ma világszerte használják. Megtalálható emulátorokban, használják vállalatoknál, régi DOS játékok futtatásához... számítógép-gyártók forgalmazzák vele laptop, netbook, stb. termékeiket.

A FreeDOS 32 egy fejlesztés alatt álló 32 bites operációs rendszerprotected mode támogatással, egyaránt jó környezet DPMI alkalmazások futtatásához, és beágyazott rendszerek fejlesztéséhez egyaránt x86-on. A fő FD32 feature: a rendszer egy nagyon egyszerű, de maximálisan bővíthető, teljesen moduláris 32 bites core-on alapul, így alapértelmezetten nem tartalmaz memória-védelmet vagy multitaskingot, de ezek hozzáadhatók külső komponenseken keresztül. Így a FD32 képes különböző fájlrendszerek kezelésére. A FreeDOS GPL, C-ben és i386 assembly-ben íródott, GCC-vel fordul.

Külső hivatkozások

Személyes eszközök