FreeBSD történet

A HupWiki-ből...

Előzmények

A 1970-es évek közepén Ken Thompson a tanulmányi szabadságát töltötte a kaliforniai Berkeley Egyetemen, ahol a tanulókkal megismertette a UNIX operációs rendszert. Az egyetem diákjai 1978-ban már saját UNIX kiadásokat készítettek. Az 1980-as években a Berkeley Egyetemnek szerződése volt a Department of Defense-zel, melynek értelmében beépítették a TCP/IP vermet a BSD-be (Berkeley Software Distribution - a Berkeley Egyetem saját terjesztésű UNIX rendszere és a segédprogramjai) és szabványos operációs rendszert fejlesztettek a Defense Department számítógépei számára. A 4.3BSD-vel és a Berkeley Networking Release 2 szalagokkal (más néven "Net/2"-vel), a Berkeley már egy olyan közel teljes operációs rendszert hozott létre, amely mentes volt az AT&T kódjától.

William Jolitz elkezdte portolni a BSDt 386-os gépekre, és közben a munka menetéről cikkeket írt a Dr. Dobb's újságba. A szoftvert, amelyen dolgozott egyszerűen "386BSD"-nek nevezte. 1993-ban Jolitz úgy döntött, hogy befejezi a munkát a 386BSDn. Ez a pont volt a modern BSDk születésének ideje.


FreeBSD

1992-ben és 1993-ban Jordan K. Hubbard, Rod Grimes, és Nate Williams a 386BSDn dolgozott és a változásokat "Unofficial 386BSD Patchkit" néven publikálták. A patchkit karbantartása egyre nagyobb fáradságot igényelt, ezért egy új fejlesztési mechanizmusra volt szükség. A három szerző egy új projekten kezdett el dolgozni. A projekt neve "386BSD 0.5" lett, és tartalmazott minden olyan patchet és funkciót, amelyet egy operációs rendszernek tartalmaznia kell. Jolitz 1993 elején hivatalosan is levette kezét a 386BSD projektről. Ekkor David Greenman a Walnut Creek-től azt javasolta, hogy a patchkiten alapuló új operációs rendszer neve legyen FreeBSD.

Hubbard kapcsolatba lépett a Walnut Creekkel a célból, hogy közösen egy CDROM-terjesztő csatornát építsenek ki. A Walnut Creek segített, és nagy sávszélességgel rendelkező szervereket és hardvereket biztosított a fejlesztéshez. Az FreeBSD első CD-ROM kiadása, a FreeBSD 1.0 1993. decemberében jelent meg. Miután a Novell/Berkeley per miatt a FreeBSD alapját Net/2-ről 4.4BSD-Lite-ra kellett frissíteni, kiadták a FreeBSD 2.0-t. Ez 1994 novemberében volt. Az azóta folyamatosan tartó javításoknak, fejlesztéseknek, frissítéseknek köszönhetően jelenleg a FreeBSD kiadások az éles környezetbe való FreeBSD 6.x-nál, és a még kísérleti, tesztelési állapotban levő FreeBSD 7.x-nél tartanak, valamint még az előző 5.x-ös ág is támogatott. Ezek a rendszerek tartalmazzák a 4.4BSD-Lite alapot, és azokat a további fejlesztéseket, amelyeket a FreeBSD fejlesztők a későbbiekben tettek hozzá a rendszerhez. A FreeBSD ezen kívül számos dolgot vett át a NetBSD-ből, az OpenBSD-ből, a Free Software Foundation-től és egyéb más szervezetektől, személyektől.

A project 2005. november elején új logót kapott, lásd: HUP: Megszületett a FreeBSD új logója!

Személyes eszközök