Mozilla Firefox

A HupWiki-ből...

(Firefox szócikkből átirányítva)

A Mozilla Firefox projekt eredeti célja a leghasználhatóbb böngészőprogram megalkotása Windowsra. A program természetesen más platformokra, többek közt Linuxra és Mac OS X-re is létezik. A Firefox csak böngésző, nem tartalmaz levelezőprogramot és HTML-szerkesztőt, mint a Mozilla. A Firefoxot jól kiegészíti a Mozilla Thunderbird levelezőprogram.

A Mozilla kódjából kiindulva, eltávolították a felesleges sallangokat, a maradékot kicsinosították, és új funkciókat adtak hozzá. A hangsúly nem azon volt, hogy kevesebb, vagy több funkcióval rendelkezzen a Firefox, mint a rivális böngészők, hanem hogy pontosan azokkal a funkciókkal rendelkezzen, amire a felhasználóknak igazán szükségük van. A Firefox böngésző tudása kiterjesztésekkel elképesztően sokféle módon bővíthető.

A Firefox célközönsége az olyan felhasználó, aki képzett annyira, hogy önállóan telepítsen magának böngészőprogramot, az Internet Explorernél kicsit többre vágyik, de a Mozilla beállítási lehetőségeinek 85%-át soha nem állítaná át.

A Firefox több névváltozatáson is keresztülment, mire a mai nevét megkapta. Először Phoenix néven futott, majd átnevezték Firebirdre, mert a BIOS programjairól is ismert Phoenix cég nem nézte jó szemmel ezt a nevet. Ezt a nevet is meg kellett azonban változtatni, mert majdnem per lett a dologból. Az ok: Firebird néven már régóta fejlesztenek egy adatbáziskezelőt. Ekkor kapta a böngésző a Firefox nevet.

Tippek

A magyar nyelv támogatásához egy nyelvi csomagra van szükség. (Pld. Debian esetén ez a mozilla-firefox-locale-hu-hu).

Debian alatt lehetőség van ellenőrzött tanúsítványok (az SSL kapcsolat hitelességét igazolja) telepítésére: a ca-certificates csomagra van szükség, majd a Firefox beállítására: Szerkesztés menü Beállítások pontjában válaszd a Haladó fület, ebben Tanúsítványok kezelése gombot, itt a Hitelességszolgáltatók fülön az Importálás gombbal töltsd be az összegző állományt (/etc/ssl/certs/ca-certificates.crt). Az update-ca-certificates paranccsal lehet frissíteni.

Kiterjesztések

A Firefox képességeinek bővítésére rengeteg kisebb-nagyobb kiterjesztés (extension) létezik. Ezek kezelésére az Eszközök menü Kiterjesztések pontja alkalmas, letöltésükre pedig a Firefox Extensions oldal.

Néhány érdekesebb:

 • AdBlock Plus: tanítható hirdetés-szűrő (Filterset.G tiltó lista).
 • Adblock Filterset.G Updater: automatikusan frissen tartja az Adblock tiltó listáját (szintén Filterset.G).
 • BugMeNot: több ezer oldalhoz tartalmaz anonim bejelentkezési adatokat (a BugMeNot.com adatbázisát használja).
 • FireFTP: fejlett FTP kliens.
 • Flashblock: a flash animációk csak a felhasználói közreműködésre játszódnak le (reklámok ellen hasznos).
 • ForeCastFox: időjárás előrejelzés jeleníthető meg a toolbar-on, a main menubar-on, a status bar-on, a böngésző eszköztáron vagy a könyvjelző eszköztáron, az AccuWeather.com adatai alapján. Magyarországról Kecskemét, Békéscsaba, Budapest, Székesfehérvár, Eger, Szolnok, Tatabánya, Salgótarján, Kaposvár, Nyíregyháza, Szekszárd, Szombathely, Veszprém, Zalaegerszeg található meg az adatbázisban, de kereshető a bővítményből egyéb település neve is, adott kódhoz több település is tartozhat - pl. Veszprém és Szentkirályszabadja egyazon kóddal szerepel.
 • Google Toolbar: a Google képességeinek jobb kihasználása
 • Greasemonkey: Egy keretrendszer speciális szkriptek kezelésére, amelyek képesek oldalak megváltoztatására (tartalom bővítése, reklámok letiltása, stb.). (Opera hasonló képessége az userjs.)
 • Linky: a linkek (tömeges) kezelését teszi egyszerűbbé.
 • FireGestures: a böngésző irányítása gesztusok segítségével (lásd Opera hasonló funkciója).
 • Netcraft Toolbar: az adott siteról Netcraft adatok közöl (a host melyik országban van, uptime, ...) és blokkolja a phishing siteokat (közösségi alapon gyűjti és tartja frissen a listát).
 • Sage: RSS és Atom hírolvasó (newsfeed aggregator).
 • Tab Mix Plus: fejlett lehetőségeket biztosít a böngészőfülek kezelésére
 • User Agent Switcher: képes a böngésző-azonosító (user agent) sokrétű megváltoztatására.

Külső hivatkozások

Személyes eszközök