Fibre Channel

A HupWiki-ből...

Fibre Channel (FC)

Elsősorban diszk (block device) elérésére kitalált hálózat/protokoll. Univerzális protokoll, s mint ilyen, alkalmas az IP átvitelére (létezik IP over FC) , valamint alkalmas más univerzális protokollok fölé (létezik FC over ATM és FC over Ethernet, sőt FC over IP is). A leggyakoribb használata mégis az, hogy SCSI protokolt szállít, és saját (szintén FC-nek nevezett, nincs minden layernek más neve) fizikai hordozón megy.

Magyarán diszkek gépekhez csatolására használják. Nagyvállalatoknál. Drága.

Létezik 1, 2, 4, 8 Gbit/sec sávszélességű.

Két al-protokoll van: FC-fabric (FC switch kell hozzá) valamint FC-AL. Léteznek FC felületű fizikai diszkek is, ezek tipikusan FC-AL, és réz csatolófelülettel rendelkeznek. A diszkek maguk ugyanolyanok, mint egyéb SCSI vagy SAS diszkek, csak az elektronika más. Miután az FC egy drága technológia, emiatt általában csak a legjobb, legdrágább diszkeket szállítják FC felülettel.

Nem szoktak FC diszkeket közvetlenül számítógéphez kapcsolni. Inkább az FC diszkeket tároló alrendszerekhez kapcsolják, és azok adják tovább a tárterületet a szerverek felé.

Az FC(-SCSI) diszkek kifele mennek a divatból (?), mert az FC-AL (és az FC diszkek) semmivel sem tudnak többet, mint a frissebb szabvány SAS. Az újabb tároló alrendszerek egyre gyakrabban SAS/SATA diszkekkel rendelkeznek, azonban továbbra is elterjedt, hogy FC felületen adják ki a a tárterületet a szerverek felé.

Az FC kiválóan alkalmas SAN építésére. Könnyen lehet FC protokollal nagysebességű, megbízható, redundáns, támogatott (és drága) SAN-t építeni.


Honlap: http://www.t11.org

Személyes eszközök