FREESCO

A HupWiki-ből...

A FREESCO (FREE ciSCO rövidítése) egy szabad megoldás kereskedelmi routerek kiváltására legfeljebb 10 ethernet/arcnet/token ring/arlan hálózati kártya és legfeljebb 10 modem támogatásával.

Általános leírás

A FreeSCO egy floppy lemez alapú router/tűzfal/híd, ami azt jelenti, hogy az egész rendszer egy 1,44 MB-os floppy lemezről fut. Lehetőség van kizárólag memóriából való futtatásra, ami azt jelenti, hogy egyáltalán nincs lemeztevékenység. A FREESCO bármely i386 alapú PC-n tud futni, és lehetőség van merevlemezre való telepítésre. Minimális gépigénye: 386DX, 8 MB RAM. A tűzfal managementet az ipfwAdmin segítségével lehet elvégezni, van webes adminfelület, a beállítások elvégzését egy menürendszer segíti, a telepítést varázsló segítségével lehet végezni. Van DNS, FTP és HTTP szerver. Merevlemezre telepítve egyéb csomagok (Apache, ProFTPD, MC, mrtg, MySQL, perl, samba, IRC szerverek, dc++ hub stb.) is telepíthetőek.

A szoftver Linux kernel alapú, 2.0.39-es, vagy 2.0.40-es kernelt használ.

Az első közismert verzió a 0.2.7-es volt, melyet Serguei Storozhevykh készített, és Lewis 'Lightning' Baughman fejlesztett tovább. A 0.3.5-ös változat továbbfejlesztésekkel rendelkezik, mint egy csomagkezelő, mely hasonló a dpkg-hez, egy stabil alapértelmezett kernel és egy FTP szerver. A jelenlegi legújabb változat a 0.3.7-es, mely több hibajavítást is tartalmaz az előző változathoz képest.

Külső hivatkozások

Személyes eszközök