EISA

A HupWiki-ből...

Az EISA, azaz Extended Industry Standard Architecture egy busz szabvány az IBM PC-vel kompatibilis számítógépekhez. 1988-ban mutatták be PC klón gyártók válaszként az IBM MCA architektúrájára.

Az EISA 32 bitessé bővíti az ISA busz architektúrát, és lehetővé teszi, hogy több CPU osztozzon ugyanazon a buszon. A bus mastering szintén továbbfejlesztésre került, hogy 4 GB memóriához nyújthasson hozzáférést. Az MCA-val ellentétben az EISA képes befogadni az XT és ISA kártyákat.

Annak ellenére, hogy kisebb tudású az MCA-nál, az EISA-t nagyon kedvelték a gyártók, mivel az MCA szabadalmaztatott, és az IBM is gyártott EISA-t támogató gépeket. Némileg költséges volt az implementációja (bár nem annyira, mint az MCA), ezért nem vált különösebben népszerűvé az asztali gépekben, azonban meglehetősen sikeres volt a szerver piacon, mivel jobban támogatott volt adatátviteli-sebesség-igényes feladatokhoz (mint amilyen a lemezhozzáférés és a hálózatok). A legtöbb EISA kártya SCSI, vagy hálózati kártya volt. Az EISA létezett nem IBM PC kompatibilis gépeken is, mint amilyen az AlphaServer, HP 9000-D, SGI Indigo2 és MIPS Magnum.

Mikor kialakult egy erős piac az ilyen sebességű buszok számára, a VESA local bus, majd a PCI kitöltötte ezt az űrt, és az EISA feledésbe merült.

Technikai adatok

bus width jraph 32 Bit
compatible with 8 bit ISA, 16 bit ISA, 32 bit EISA
pins 98 + 100 inlay
Vcc +5 V, -5 V, +12 V, -12 V
clock 8.33 MHz
theoretical data rate (32 bit) about 32 MByte/s
usable data rate (32 bit) about 20 MByte/s

Külső hivatkozások

Személyes eszközök