DNS

A HupWiki-ből...

Domain Name Service

Ahhoz hogy az Interneten egy gépet megtaláljanak, a gépek egymást közt egy csak számokból álló IP címet használnak. Ezeket természetesen nehéz fejben tartani, ezért a legtöbb gépnek van egy vagy akár több könnyen megnevezhető, úgynevezett domain neve is. Ahhoz, hogy a domain név alapján az IP cím (vagy pont fordítva az IP cím alapján egy domain név) megállapítható legyen, szükség van a DNS szerverek hierarchikus láncolatára.

Ezek közül mindegyik egy vagy több zónát (domain név és esetleg azon domain név alá tartozó aldomain-ek együttesen) szolgál ki. Minden szerver ismeri a zónájába tartozó összes domain nevét, és címét, avagy tudja, melyik másik DNS szervertől kell utánakérdezni egy-egy aldomain-nek.

Az InterNIC minden zónához legalább két szervert követel meg. Így ha az egyik valamilyen ok miatt leáll, a másik még ki tudja szolgálni a kéréseket. A zónák a következőképpen rendezettek:

  • Az ICANN az úgynevezett root zóna karbantartását végzi. Ez a zóna tartalmazza a legfelső szintű zónák delegálását.
  • A legfelső szintű top-level domain nemzetközi zónák (.com, .org, .net, stb.) karbantartását néhány nemzetközi regisztrátor cég végzi, köztük az InterNIC.
  • A nemzeti legfelső szintű zónák (pl. .hu) karbantartását az adott ország megfelelő szervezete végzi.
  • Az adott top-level domain névszervere tartalmazza azoknak a szervereknek a nevét és IP címét, amelyek a domainban helyezkednek el
  • Minden DNS szerver a top-level domainében tartalmazza a zónájában található domaineket, és azok címeit. Mivel egy domaint több gépnek is ki kell szolgálnia, így zónaátfedések is léteznek.
  • Ha egy másodszintű domainban alsóbb domainek is léteznek, akkor azokat saját névszervekek szolgálják ki.
  • A helyi számítógép nevének és IP címének az adott zónát kezelő névszerverben regisztrálva kell lennie.

Természetesen több nyílt forrású DNS szerver is létezik.

A .hu zóna karbantartásáért az Internet Szolgáltatók Tanácsa (ISZT Kht.) a felelős, de nem az ő feladatuk a domainregisztrációs kérelmek teljesítése. Ez az ún. regisztrátorok feladata. A regisztrátorok listája: http://www.domain.hu/domain/

A témában egészen jó jegyzet található a PPKE oldalán, Pásztor Miklós tollából.

Személyes eszközök