Compiler

A HupWiki-ből...

A programozási nyelveket sok szempont alapján lehet osztályozni. Lehet szempont például az a folyamat, aminek hatására a program a számítógép által végrehajtható utasítások sorozatává válik:

  • compiler (fordító): a forráskódot egy fordítóval lefordítjuk a számítógép számára értelmezhető utasításokra
  • interpreter (értelmező): a "forráskód" (ilyen esetben inkább a szkript szót használjuk) a végrehajtás ideje alatt kerül értelmezésre folyamatosan, ahogy szükség van rá

Persze itt egyik nem zárja ki a másikat, például számtalan nyelvre létezik compiler és interpreter is. A compiler gyorsabb programot eredményez, de minden változás után újra kell fordítani a programot és a hibakeresés is nehézkesebb. Az interpretált nyelveknél a fejlesztés egyszerűbb és gyorsabb, de maga a program lassabb lesz.

A compiler-rel (fordító) szemben támasztott követelmények között vannak speciálisak is, például az optimalizálási képesség, ami azt jelenti, hogy méretre és/vagy sebességre minél kisebb/gyorsabb programot állítson elő a fordító, annak árán, hogy esetleg a fordítási idő sokkal tovább elhúzódik és/vagy sokkal több erőforrást használ fel a fordító, amíg elkészül.

Személyes eszközök