Compact Disc

A HupWiki-ből...

Optikai tárolóeszköz, amelyről az információt lézersugár segítségével olvassák le. Tömeggyártás esetén préseléssel állítják elő, azonban léteznek írható CD korongok is, ahol is az információt szintén lézer segítségével visszük fel.

A CD-k utódja a jóval nagyobb kapacitású DVD.

A CD története dióhéjban:

  • 1980-ban a Philips és a Sony közzétette a Red Bookot, ami pontosan definiálta a CD-t (csak audio)
  • 1984-ben kiadták a Yellow Bookot, ami a CD-ROM szabványát definiálja (már adatokat is tárolhatunk, jobb hibatűrőképesség)
  • 1989-ben megalkották az Orange Bookot, benne a CD-R -t. (R - recordable, írható)
  • szintén az Orange Bookban található a CD-RW szabványa (RW - ReWriteable, újraírható)

Fizikai jellemzők

A CD-k 1,2 mm vastag tiszta polikarbonátból készülnek. Erre egy vékony réteg tiszta alumínium, vagy ritkább esetben arany kerül, mely tükrözővé teszi a lemezt. Ezt lakk védi. Erre címkét nyomtatnak. Az adat egy sor bemélyedés (pit) formájában van tárolva, szoros spirál alakban, mely a polikarbonát réteg tetejében kerül kialakításra. Minden pit 100 nm mély, és 500 nm széles, hosszúsága 850 nm-től 3,5 μm-ig terjedhet. Olvasása 780 nm-es hullámhosszúságú félvezető lézerrel történik. A pitek és szigetek közti magasságkülönbség a visszaverődő fény fáziskülönbségeként jelentkezik. A fényerő fotodiódával való mérésével digitális adat olvasható ki a lemezből. A pitek és szigetek önmagukban nem jelentenek 0-kat és 1-eket. E helyett NRZI kódolást használnak. A pitről szigetre, vagy szigetről pitre való változás 1-et, míg a nem változás 0-t jelent.

Lemez alakok és átmérők

Az adat a CD lemez közepén kezdődik, és a széle felé folytatódik. Ez különféle lemezméreteket tesz lehetővé. A szabványos CD-k 2 méretben kaphatóak. A legelterjedtebb a 120 mm-es átmérőjű, melyre 74 percnyi hanganyag fér, mely 650 MB adatnak felel meg, vagy 80 percnyi hang, mely 700 MB. 80 mm-es lemezek is kaphatóak, melyekre 21 perc zene, vagy 184 MB adat fér. Nem szabványos formájú CD-k is kerültek eladásra, melyeknek illeszkedniük kell a CD-meghajtók szabványos tálcájának 120, vagy 80 mm-es gyűrűjébe. A nem szimmetrikus lemezek, melyeknek súlypontja nem a tengelyre esik, káros rezgéseket idézhetnek elő. Gyakran a szimmetrikus lemezek is több rezgést idéznek elő, mint a szabványos kör alakúak.

Kapcsolódó szócikkek

Személyes eszközök