Commodore 64

A HupWiki-ből...

A legelterjedtebb házi számítógép (Home Computer) volt, a Commodore cég gyártmánya, a rekordok könyve szerint a Commodore 64 az a számítógéptípus, amiből legtöbbet adtak el a világon (a PC pl. nem egy típus, mert sok gyártó gyártja különböző formában). Sok embernek még ma is szíve csücske régi gépeket programozni, mert ez tényleg kihívás, nem lehet pazarolni az erőforrásokkal, mint egy modern PC-n (összehasonlítás kedvéért: a Commodore 64 CPU-ja, a 6510-es, kb. 1 MHz órajellel működik, RAM-jának mérete 64 Kbyte).

A limitált erőforrások ellenére csodálatos dolgok születtek és születnek (!) Commodore 64-re és más régi számítógépre is. Pl. a GEOS egy GUI-s operációs rendszer volt Commodore-ra, amiben megvolt szinte minden, ami ma egy Windowsban (szövegszerkesztő, file-kezelő, stb.).

Azóta a Commodore 64 rendelkezik teljeskörű Internet elérést lehetővé tevő operációs rendszerrel is (!) - a Contikiról van szó -, melyet több más, hasonló kategóriájú gépre is portoltak. A Contiki azonban nem az egyetlen Internet elérést lehetővé tevő operációs rendszer C64-re. Érdemes említést tenni a WiNGs-ről, a GeckOS/A65-ről és a "LUnix The next generation"-ról is.

Hálózati kártyák is készültek a C64-hez. Ezek egy példája a TFE.

Ezen felül merevlemez, CD-ROM, DVD, Compact Flash, LS-120 (A-Drive) és ZiP drive is köthető rá, az IDE64 nevű bővítőkártya segítségével. Valamint létezik egy SCSI-64, és egy IEC-ATA nevű kevésbé ismert bővítőkártya is.

Nagytestvére a Commodore 128, mely rendelkezett teljes Commodore 64 kompatibilis üzemmóddal is.

Modern reinkarnációja a Commodore One project, ami több szempontból is egyedülálló lesz, ha elkészül.

Külső hivatkozások

Személyes eszközök