Claws Mail

A HupWiki-ből...

Tartalomjegyzék

Alapok

Szinte minden alapszolgáltatást tartalmazó, ugyanakkor gyors és jól áttekinthető, GTK grafikus könyvtárra épülő e-mail kliens. Eredetileg a Sylpheed kisérleti GTK2 valtozata, de azóta a Sylpheed is GTK2-re váltott és útjaik végérvenyesen különváltak. Fő különbség a pluginekkel bővíthető -- néha talán zsúfolt -- rengeteg funkció a Sylpheed egyszerűségével szemben. Támogatja a CRAM-MD5, DIGEST-MD5, plain-text SMTP azonosítást. Levél szűrő feltételek állíthatók be, címjegyzéke mappákba csoportosítható és még sok egyéb apró szolgáltatás. Rendelkezik plug-in támogatással (PGP aláírás és kódolás, képek és html (Dillo) támogatás a levelekben, SpamAssassin és ClamAV alapú szűrés, trayicon, stb.). A GTK2 alapú változata fejlesztés alatt áll.

Tippek

FIXME: ez a rész egyelőre Debian alapján készült

Magyar nyelvű felület

Telepítsd a sylpheed-claws-i18n csomagot.

mailto átadása böngészőből

A következő parancsot add meg: ''sylpheed-claws --compose "mailto:%t?subject=%s"'' (pld.: opera esetén a Tools - Preferences... - Advanced - Programs - E-mail application - Use specific e-mail client).

Egyszerű szűrés

Pld. a debian-news@lists.debian.orgról érkező leveleket (debian weekly news) pakolja át a hirlevel mappába (amit előzőleg már létrehoztunk: a Mappa részben a Bejövő mappán jobb gombbal hozzuk létre az új mappát):

  1. Beállítások - Szűrő beállítások
  2. a Current filtering/processing rules legyen Új
  3. a Feltétel mezője mellett kerüljünk beljebb a Meghatároz... gombbal: itt Keresés típusa legyen Feladó, az Érték az előbb említett emilcím és nyomjunk egy Hozzáad gombot
  4. a Műveletek rész Meghatároz... gombja következik: a Műveletek értéke Áthelyez legyen, a Cél mappát Kiválasztjuk (Mailbox - Bejövő - hirlevel) és jóváhagyjuk a Hozzáad gombbal
  5. meghatároztuk a feltételt és a teljesülésekor bekövetkező műveletet, nyomjunk egy Hozzáad gombot
  6. globálisan csak azoknál a hozzáféréseknél fog szűrni, ahol beállítjuk: Beállítások - Hozzáférések módosítása - (kattintsunk dupplán a kívánt címen) - Fogadás fül - Üzenetek szűrése fogadás közben

nem plain text emilek megnézése (html, képek)

Telepíteni: sylpheed-claws-dillo-viewer sylpheed-claws-image-viewer.

Pluginek betöltése: Beállítások menü Plugin részében Load Plugin és a /usr/lib/sylpheed-claws/plugins/ könyvtárban dillo_viewer.so és image_viewer.so; végül indítsd újra a sylpheedet.

Az újabb gtk2-es verzióból az image-viewer mint plugin kikerült, mert a gtk beépített rutinjait használja helyette.

Beállítás: Beállítások" menü Preferences rézében.

PGP

(Ezek a felhasználó szintű beállítások. Előtte végezd el a rendszerszintüeket a "pgp" szerint.)

Telepíteni: sylpheed-claws-pgpmime; plugin betöltése: pgpmime.so

Beállítás: Beállítások - Preferences - GPG, a Digitális aláírás automatikus ellenőrzése akkor ér vmit, ha letöltöd a megfelelő kulcsokat (lásd következő bekezdés), Store passphrase in memory 0-ra a programból való kilépésig megjegyzi a jelszót.

Pgp kulcs letöltése egyszerűen: hozz létre egy új műveletet a Beállítások - Műveletek segítségével, neve legyen gpgcheck, utasítása ID=`cat %f | grep "From" | grep "<" | grep ">" | cut -f2 -d\< | cut -f1 -d\> `; x-terminal-emulator -e gpg --keyserver wwwkeys.pgp.net --search-key $ID; ezután az ismeretlen kulccsal aláírt emilt válaszd ki és indítsd el a gpgcheck parancsot.

Automatikus szignálás: Beállítások - Hozzáférések szerkesztése, válaszd ki az adott hozzáférést és Szerkesztés, a Magánszféra fülön Default privacy system értéke PGP/MIME legyen, a következő három opcióval beállítható, hogy a levél alapértelmezetten titkosított és / vagy aláírt legyen, ill. az üzeneteket sima szövegként mentse el.

Spam szűrés

(Ezek a felhasználó szintű beállítások. Előtte végezd el a rendszerszintüeket a "SpamAssassin" rész szerint.)

Telepíteni: sylpheed-claws-spamassassin; pluginek betöltése: spamassassin.so majd 'spamassassin_gtk.so'.

Beállítás: Beállítások - Preferences - Filtering - Spamassassin: Transport legyen Local (Disabled esetén nem lesz szűrés), Save Spam kipipálva (érdemes nem kidobni a spamnek minősített emileket, hanem egy külön mappában irányítani és néha átnézni, hátha false positiv vmelyik), Save Foldernek pld. Kuka, Maximum Sizet az idő eldönti (nálam nem volt 10kB feletti spam), Timeout a türelmedtől függ (mai gépeken 10s elég lesz)

Bayes tanítás sylpheed-claws alatt: Beállítások - Műveletek..., Menü név legyen sa-learn spam és Parancs sor: x-terminal-emulator -e sa-learn --spam %f; ham esetén: sa-learn ham és x-terminal-emulator -e sa-learn --ham %f; ezután a tanítandó spamre/hamre állítsd a kijelölősávot és az Eszközök - Műveletek alól indítsd a megfelelő parancsot; (számíts rá, hogy több tucat spamet kell megtanítani az eredményes szűréshez).

Automatikusan spamnek minősüljenek a beállítottól eltérő nyelvek és kódlapjaik (hasznos, mert pld. az ázsiai nyelvek értelmezése nehezen megoldható spamszűrés szempontjából): ~/.spamassassin/user_prefs állományban helyezd el ezt a két sort (a példában csak magyar és angol megengedett): "ok_languages hu en", "ok_locales hu en".

Tesztelés: a következő sort tartalmazó levelet biztosan kiszűri:

XJS*C4JDBQADN1.NSBN3*2IDNEN*GTUBE-STANDARD-ANTI-UBE-TEST-EMAIL*C.34X

Komplexebb teszteket innen lehet igényelni: GFI Email Security Testing Zone (alapból ezeket nem fogja szűrni, mert 3,5 körül értékelődnek és az alap spam határ 5,0 pont).

Vírus szűrés

Telepíteni: sylpheed-claws-clamav clamav-daemon; pluginek betöltés: clamav_plugin.so clamav_plugin_gtk.so.

Beállítás: Beállítások - Preferences - Clam AntiVirus: érdemes mindent kipipálni, legnagyobb ellenőrzött melléklet 1mega legyen (önterjesztő vírusok ritkán nagyobbak 32knál), a fertőzötteket dobja a Kuka mappába.

Tesztelés: a következő sort tartalmazó levelet biztosan kiszűri:

X5O!P%@AP[4\PZX54(P^)7CC)7}$EICAR-STANDARD-ANTIVIRUS-TEST-FILE!$H+H*

Komplexebb teszteket innen lehet kérni: Anti-Virus Testing Tool.

emil jelzés

Rövid munkával használható teljesértékű mail notification ikonként.

Telepítsd a sylpheed-claws-trayicon plugint és töltsd be. Beállítások - Preferences - Fogadás részben: Autómatikus levélletöltés n percenként (5-10), Fogadás után minden lokális mappa frissítése, Fogadó-párbeszédablak mutatása: Soha (levélírás közben nem szerencsés, ha felbukkan egy új ablak), Ne mutassa a hiba párbeszéd-ablakot fogadási hibánál (egyébként hibánál beragad ez az ablak és nem lesz frissítés), Fogadó párbeszéd-ablak bezárása, ha végzett (lásd előbb)

Külső hivatkozások

Személyes eszközök