C program felépítése

A HupWiki-ből...

C program tartalmaz függvényeket és változókat. A C függvények hasonlítanak a FORTRAN függvényeire (function) és alrutinjaira (subroutine) vagy a Pascal függvényeire (function, procedure). A main() egy speciális függvény, ahol a C program "elkezdődik", ez azt jelenti, hogy minden C programnak tartalmaznia kell egy main() függvényt.

Általában a main() "meghív" más függvényeket, a feladatok elvégzésére. Vagy a programozó írja ezeket a függvényeket, vagy egy külső függvénygyűjteményből (könyvtár, angolul library) kerülnek ki; az utóbbiak elérhetősége ún. fejléc-állományok (header) beillesztésével biztosítható, az #include előfordító (preprocessor) parancs segítségével. Bizonyos könyvtári függvények, mint a printf() a fenti példában, a C szabvány által definiáltak, ezek a szabvány könyvtárban megtalálható függvények. (Egy olyan C implementáció, amely tartalmaz minden szabványos könyvtári funkciót, "befogadott implementáció"-nak nevezünk. Nem minden implementációban található meg minden függvény, mert azok nem használhatók az adott operációs rendszeren belül.) Más könyvtárak plusz lehetőségeket biztosítanak, pl. grafikus, bonyolult matematikai megoldások valamit az adott platform sajátosságait kihasználó függvények alakjában.

A függvények adhatnak vissza értéket az őt meghívó környezetnek, ami általában egy másik C függvény. A main() függvény hívója az operációs rendszer maga. Emiatt, a "Hello, world!" példában (lent), az operációs rendszer 0-t (nulla) kap vissza, amikor a program befejeződik. (A printf függvény visszaadja a kiírt karakterek számát, mely ebben az esetben nem kerül feldolgozásra.)

Egy C függvény tartalma tehát a visszaadott érték típusa (void ha nincsen érték), egy egyedi név, a paraméterek listája zárójelben (void ha nincsenek) és a függvény törzse kapcsos zárójelek között.

Hello World C -ben:

#include <stdio.h>
int main()
{
  printf("Halló világ!\n");
  return 0;
}

Forrás

Személyes eszközök