Compact Disc

A HupWiki-ből...

(CD szócikkből átirányítva)

Optikai tárolóeszköz, amelyről az információt lézersugár segítségével olvassák le. Tömeggyártás esetén préseléssel állítják elő, azonban léteznek írható CD korongok is, ahol is az információt szintén lézer segítségével visszük fel.

A CD-k utódja a jóval nagyobb kapacitású DVD.

A CD története dióhéjban:

  • 1980-ban a Philips és a Sony közzétette a Red Bookot, ami pontosan definiálta a CD-t (csak audio)
  • 1984-ben kiadták a Yellow Bookot, ami a CD-ROM szabványát definiálja (már adatokat is tárolhatunk, jobb hibatűrőképesség)
  • 1989-ben megalkották az Orange Bookot, benne a CD-R -t. (R - recordable, írható)
  • szintén az Orange Bookban található a CD-RW szabványa (RW - ReWriteable, újraírható)

Fizikai jellemzők

A CD-k 1,2 mm vastag tiszta polikarbonátból készülnek. Erre egy vékony réteg tiszta alumínium, vagy ritkább esetben arany kerül, mely tükrözővé teszi a lemezt. Ezt lakk védi. Erre címkét nyomtatnak. Az adat egy sor bemélyedés (pit) formájában van tárolva, szoros spirál alakban, mely a polikarbonát réteg tetejében kerül kialakításra. Minden pit 100 nm mély, és 500 nm széles, hosszúsága 850 nm-től 3,5 μm-ig terjedhet. Olvasása 780 nm-es hullámhosszúságú félvezető lézerrel történik. A pitek és szigetek közti magasságkülönbség a visszaverődő fény fáziskülönbségeként jelentkezik. A fényerő fotodiódával való mérésével digitális adat olvasható ki a lemezből. A pitek és szigetek önmagukban nem jelentenek 0-kat és 1-eket. E helyett NRZI kódolást használnak. A pitről szigetre, vagy szigetről pitre való változás 1-et, míg a nem változás 0-t jelent.

Lemez alakok és átmérők

Az adat a CD lemez közepén kezdődik, és a széle felé folytatódik. Ez különféle lemezméreteket tesz lehetővé. A szabványos CD-k 2 méretben kaphatóak. A legelterjedtebb a 120 mm-es átmérőjű, melyre 74 percnyi hanganyag fér, mely 650 MB adatnak felel meg, vagy 80 percnyi hang, mely 700 MB. 80 mm-es lemezek is kaphatóak, melyekre 21 perc zene, vagy 184 MB adat fér. Nem szabványos formájú CD-k is kerültek eladásra, melyeknek illeszkedniük kell a CD-meghajtók szabványos tálcájának 120, vagy 80 mm-es gyűrűjébe. A nem szimmetrikus lemezek, melyeknek súlypontja nem a tengelyre esik, káros rezgéseket idézhetnek elő. Gyakran a szimmetrikus lemezek is több rezgést idéznek elő, mint a szabványos kör alakúak.

Kapcsolódó szócikkek

Személyes eszközök