Blackbox

A HupWiki-ből...

A Blackbox egy kicsi, gyors, körültekintően megtervezett ablakkezelő alkalmazás (window manager). Eredendően Brad Hughes munkája. Hasonlóan az IceWM-hez, a Blackbox is C++-ban íródott, és teljesen új kezdeményezésként indult (from scratch). A forráskód archive-ja 50kb körül van.

A Windowmaker-hez és az IceWM-hez hasonlóan a Blackbox is munkahelyeket (workplaces) használ virtuális desktop/pager helyett, amely ismerős lehet az fvwm felhasználóknak.

Egy tipikus Blackbox munkahelyet látsz a következő képen:

http://www.hup.hu/old/images/mplayer01s.png
kattints a képre a nagyításhoz

Sajnos a Blackbox aktív fejlesztése időközben megszűnt, de ettől még teljesen használható! Sokak a Fluxbox-ban látják a Blackbox folytatását.

2005. márciusában új kiadással (0.70.0) jelentkeztek a fejlesztők. Elképzelhető, hogy újraindul a Blackbox fejlesztése több, mint két év kihagyás után?

Automatikus indítás

A Blackbox nem rendelkezik beépített automatikus indítóval, azt a dokumentáció szerint a user home könyvátárában lévő .xinitrc fájllal kell megoldani, valahogy így:

bsetbg -f ~/.blackbox/backgrounds/bg.png &
xmms2d &
gkrellm -w & 
gaim &
bbkeys &
xmms2 play
blackbox

Ezzel a megoldással desktop gépen az lehet a baj, hogy indításkor be kell írni a login nevet, a jelszót és egy startxet. Erre lehet megoldás, ha a GDM és a KDM által használt /etc/X11/sessions mappába rakunk egy xinitrc.desktop-ot az alábbi tartalommal:

[Desktop Entry]
Encoding=UTF-8
Name=Xinitrc
comment=futtatja a ~/.xinitrc-t
Exec=~/.xinitrc
Icon=
Type=Application

, a ~/.xinitrc fájlunk elejére rakunk egy

#! /bin/bash

sort és futtathatóvá tesszük:

~$ chmod +x .xinitrc

Ezek után a gdm beállítófelületén bekapcsolhatjuk az automatikus bejelentkezést.

Blackbox források

Személyes eszközök