BitTorrent

A HupWiki-ből...

Tartalomjegyzék

Bevezető, avagy, filecserélő a jó oldalon

A BitTorrentet (jelentése: bitáradat) egy Bram Cohen nevű úriember fejlesztette ki. A BitTorrent egy p2p (peer-to-peer) filecserélő protokoll. A BitTorrent, hogy növelje az anyagok terjesztésének hatékonyságát, felhasználja a letöltő ügyfelek feltöltési sávszélességét (séma). Azaz, minél többen töltenek egy bizonyos filet nemhogy egyre lassabb lenne a letöltés, hanem egyre gyorsabb lesz. Általánosságban elmondható, hogy minél gyorsabb a feltöltési sávszélességed, annál gyorsabban tudsz letölteni.

Sokan azt gondolnák, hogy "de jó, hatékonyabban lehet warezolni". Biztos, de a szempontunkból azért van nagy jelentősége a BitTorrentnek, mert egy rakás szoftver disztribútor (pl. a Mandrake Linux, Lindows, Fedora, KNOPPIX, stb.) felismerték, hogy szűkös szoftver terjesztői erőforrásaikat kibővíthetik a filecserélők használatával. Gyakori, hogy a release-k napján az FTP szerverekről még nem érhető el egy bizonyos anyag, vagy éppen fullon vannak az FTP szerverek, de aki tudja, hogyan kell használni egy BitTorrent klienset hamar hozzájuthat a kívánt stuffhoz (például tegnap a KNOPPIX kizárólag BitTorrent-en volt elérhető kezdetekben, amíg a HUP-ról le nem lehetett tölteni :-). Készüljünk fel rá, hogy egyre több anyaghoz tudunk majd így hozzájutni!

Nem kell a letöltéshez más, mint egy torrent file (amelyet a disztribútor ad meg legtöbbször), és egy egyszerű kliens program, amelynek a beüzemelése Linuxon két perc (a letöltéssel együtt).

Jó, de mi az a torrent file?

A torrent file kell a letöltéshez. Ha meg van a torrent file-od, akkor azt meg kell nyitni az Open -> URL (vagy file, stb.) menüpontban, és már kezdődhet is a letöltés. Bővebb infó a BitTorrent oldalán.

Kliensek

BitTorrent

Rengeteg BitTorrent kliens létezik. Ezek közül a BitTorrent névre hallgató a legnépszerűbb a SourceForge-on. Telepítése egyszerű, Debian alatt egy

# apt-get install bittorrent

paranccsal telepíthető és használható. A programnak csak Python függősége van.

Azureus

Az Azureus egy platformfüggetlen (Linux, Mac OS X, Windows), Java alapú anyag. Java minden desktop gépen van, így valóban két perc alatt tölthetünk vele.

Telepítése:

1) Bontsd ki a legfrissebb linuxos csomagot valahova, (válassz, hogy GTK vagy Motif alapút akarsz). Az anyagot letöltheted innen.

A kibontáshoz használd az alábbi parancsot:

# tar xvjf Azureus_x.x.x.x_linux...tar.bz2

2) Ezután már futtathatod az azureus futtatható állományt:

# azureus/azureus

Ha nem indulna el a program, akkor be kell állítani a java bináris elérési útját. Ezt úgy tudod megtenni, hogy megnyitod az "azureus/azureus" szkriptet egy editorral, és beállítod a "JAVA_PROGRAM_DIR" változót pld. "/usr/local/java/bin/"-re (rendszerfüggő).

Innetől kezdve használható. Használat előtt konfigurálni kell, amely 3 kérdésre való válaszolásból áll (milyen az internetes elérésed sebessége, bejövő TCP port, mi legyen a munkakönyvtár). A használatáról képernyőképek itt.

Nem árt párszor nekiugrani az AzureusWiki-nek, rengeteg hasznos információt tartalmaz. (Az Azureus oldalán más doksik is elérhetők, de ez a legnaprakészebb.)

Tippek

Azureus no hang-up

Az Azureus, bármennyire remek program, időnként lefagy. Ez különösen akkor zavaró, ha az ember n+1 óra távollét után veszi észre, hogy félidőben (idegbaj: a gép elhagyása után nemsokkal) történt, miközben a legfrissebb disztró cdket töltötte nagy hévvel egy kis esti telepítésre (ugy-ugye). Egy kevés hajtépés és székrugdalás után összeraktam egy rendkívül fejlett scriptet, működése: egy ciklus keretében elindítja az Azureust, és fagyás esetén ciklus újraindul. Példánkban 5 indítás után kilép a ciklusból (a script meg ki), mivel a tesztelés során egyszer végtelen ciklusban újra és újrafagyott a kicsi. Najó, sok duma <-> kevés script:

#!/bin/bash
#Azureus no hang-up
for count in `seq 5`
do
        azureus_elotti_abszolut_konyvtarszint/azureus
done
Érdemes +5 nice értékkel futtatni az Azureust, így a többi programot kevésbé zavarja. Az azureus könyvtár "azureus" állományának végét így írd át:

echo "nice +5 ${JAVA_PROGRAM_DIR}java -Xms16m -Xmx128m (...)".

Külső hivatkozások

Személyes eszközök