Bill Gates

A HupWiki-ből...

William Henry Gates III.

A legtöbb amerikai ismerősöm szerint ő az amerikai álom megtestesítője: a nulláról küzdötte fel magát a világ leggazdagabb emberévé. Énszerintem meg a nulláról kezdést azért segítheti, ha az ember nagyszülei banktulajdonosok, apja ügyvéd...

Cége, a Microsoft az 1970-es évek közepén indult, kisgépekre árultak értelmezőket és fordítókat, főleg BASIC-vonalon voltak erősek. Aztán jött az isten lába.

Az IBM operációs rendszert keresett az újonnan megindítandó PC nevű gépcsaládjához. Első választásuk a Digital Research cég CP/M nevű operációs rendszerére esett, de aztán meggondolták magukat. (Egy széles körben elterjedt, de hamis anekdota szerint azért, mert Gary Kildall, a cég elnöke úgy gondolta, hogy a tárgyalás kitűzött időpontjában inkább a magánrepülőjével szeretne repülni egyet. A valóságban az üzleti tárgyalásokat Kildall felesége, Dorothy intézte.)

A lényeg, hogy Bill lecsapott. Megegyezett az IBM-mel, majd 50000 dollárért gyorsan megvette egy Tim Paterson nevű programozó QDOS nevű összegányolt operációs rendszerét (amely szinte változtatás nélkül tudott CP/M-programokat futtatni, tehát egyből voltak rá alkalmazások, nagy szó!), hozzátett egy BASIC-értelmezőt, és kész is volt a híres MS-DOS első változata.

A többi történelem. A DOS fejlődik (eszközmeghajtókat, hierarchikus fájlrendszert kap), az IBM PC a nyílt architektúrája miatt gombamódra elterjed és nagyon olcsó lesz, boldog-boldogtalan erre ír szoftvert. A Microsoft megjelenik a Windows-zal (melynek 1991-ben megjelent 3.1-es verziója lett igazi siker), Charles Simonyi (a Hungarian notation fő terjesztője) csapata elkészíti a Wordöt és az Excelt. Egy csapat VMS-fejlesztő 1992-ben elindítja a Windows NT fejlesztését. Aztán hosszú-hosszú inkrementális fejlődés (v->w, m->n, s->t), sok hatékony (egyesek itt a "durva" és a "törvénysértő" jelzőket is megpendítik) piaci lavírozás, böngészőháború, monopóliumellenes per. Eredmény: a világ legértékesebb cége.

A Windows és Office 85%-os haszonkulcsa mellett tehát nyilván nem nézik jó szemmel a felhasználó saját lábára állását lehetővé tevő szabad szoftvereket.

A brit pénzügyminiszter, Gordon Brown lobbizásának eredményeként Billnek jó esélye van, hogy valamikor 2004 elején lovagi címet kapjon az angol királynőtől. Lévén nem birodalmi alattvaló, megszólításában a Sir előtag helyett azonban be kell érnie egy KBE utótaggal (Knight Commander of the Order of the British Empire).

Külső hivatkozás

Személyes eszközök