BASIC

A HupWiki-ből...

Basic - Beginners All-purpose Symbolic Instruction Code

A kezdő felhasználók ideális eszközének tartották régen a számítástechnikával való ismerkedéshez. Általában interpretált megvalósításban létezett, és a mikroszámítógépek közkedvelt programozási nyelveként szerepelt.

Manapság is megtalálható, különösen a Microsoft által készített Visual Basic révén, de számtalan szabadon elérhető változata is létezik.

A BASIC-nek magyar vonatkozása is van: Kemény János írta oktatási céllal. [Kemény János nem programozó volt, hanem kitünő matematikus, egy időben Einstein munkatársa... lásd http://www.geographic.hu/index.php?act=napi&id=4598 ]

avagy

Egy programozasi nyelv, mely a "home computer"-es időkben szinte egyeduralkodó volt, főleg a kezdőbbek körében, gondolok itt például a Commodore 64-re, a ZX Spectrum-ra, Videoton TV Computer-re, az Enterprise-ra, vagy szinte tetszőleges számítógépre. A BASIC sikerére jellemző volt hogy a PC megjelenésénel sokáig a BASIC annyira alapvető része volt a gépnek, hogy a ROM tartalmazta, és egy megszakítással indítható volt, aminek a helye még ma is megvan minden gépben.

Ezen időszak BASIC interpreterei eléggé spártaiak voltak, és nélkülözték a legtöbb strukturált programozási elemet, egyesek odáig merészkedtek, hogy azt állítottak: "aki programozást BASIC-cel tanulta meg, az visszafordíthatatlan károsodást szenvedett, amit szinte lehetetlen később eltüntetni más programozási nyelv használata esetén is". Ettől azonban népszerűsége nem csökkent. :)

Később megjelentek a BASIC interpreterek kissé strukturáltabb lehetőségekkel is, illetve számtalan BASIC compiler is írodott különböző gépekre.

Fontos megjegyezni, hogy szinte minden gép BASIC nyelve kicsit más volt, tehát több tucat volt a "nyelvjárások" száma, néha csak filozófiában volt hasonló a nyelv.

Személyes eszközök