Andrea Arcangeli

A HupWiki-ből...

Andrea Arcangeli
Andrea Arcangeli

Andrea Arcangeli olasz származású Linux kernel-fejlesztő, az -aa ág karbantartója. Jelenleg a SuSE alkalmazásában áll, a Linux kernel számos területén aktív fejlesztéseket végez. A működési területei: memória kezelés, I/O alrendszer, x86-64 port, alpha port és hálózati alrendszer.

Tartalomjegyzék

FAQ

Milyen editort használ?

GNU Emacs-ot és vim-et. A GNU Emacs-ot a kernel fejlesztéshez, a vim-et pedig a helyi rendszer adminisztrációhoz, és a távoli gépekhez, amelyeket a ppp linkjén keresztül ér el.

Milyen verzió-kezelő rendszert használ?

A Linux kernel fájának fejlesztéséhez, karbantartásához CVS-t használ, mert szerinte ezzel nagyon könnyen be tudja olvasztani a patcheket.

Melyik a kedvenc programozási nyelve?

Nehezen tud erre a kérdésre válaszolni, de a C-t jelölné meg, ha választani kellene, mert C-ben mindent maximális teljesítménnyel tud megvalósítani. Userspace dolgokhoz szerint sokkal hatékonyabb a C++. Szkripteléshez a perl a kedvence, de szereti a Lisp-et is.

X vs. konzol?

Többnyire X (egér nélkül) és néha konzol. Ha bugokra vadászik, akkor többnyire konzol.

Ablak kezelő?

Sok ablakkezelőt kipróbált már, de az egyik kedvence az fvwm, amelyet régóta használ. Emellett szereti a WIndow Maker-t is, mert jól néz ki. Szerinte a KDE és a GNOME is szép, használ néhány GNOME-os és KDE-s alkalmazást is.

Kedvenc OS és hardver platformja?

i386 architektúrát használ, de fejleszt Alpha-n is. Az Alpha szerinte nagyon jól megtervezett platform. Tetszik neki a RISC megközelítés is.

Írt már saját ablak kezelőt, widget készletet, X helyettesítőt, programozási nyelvet vagy operációs rendszert?

Az operációs rendszer vizsgájára készített egy saját OS-t, amely a TinaOS névre hallgatott, és MIPS emulátoron futott. Egyszerű kis operációs rendszer volt, round robin ütemezővel, processz hierachiával, signal kezelőkkel, nem volt VM, 7/8 syscall, nem volt filerendszere.

Volt már valaki aki alkalmazta/fizetett neki az open source munkái nyomán?

Igen.

A nevéből kiindulva (Andrea) nem gondolják gyakran, hogy nő?

A kezdeti időkben sokszor hitték nőnek, de újabban már nem. Mulatságos volt korábban, mikor nőnek gondolták... Ez a név teljesen normális Olaszországban. Ott az Andrea női megfelelője az Andreina. Egyetlen lányt sem hívnak Olaszországban Andrea-nak.

Külső hivatkozások

Személyes eszközök