-ac

A HupWiki-ből...

Az -ac nem más, mint az Alan Cox által karbantartott kernelfa.

  • 2.4

Alan segített korábban Marcelo Tosatti-nak 2.4-es kernel karbantartásában. Marcelo Tosatti a 2.4-es Linux kernel hivatalos karbantartója.

(Sokak szerint azonban az igazi karbantartó nem Marcelo volt akkoriban, hanem Alan, és a háttérből irányított. Több oka is lehetett annak, hogy az akkor alig 18 éves brazil srácot bízták meg a Linux kernel karbantartásával. Egyrészt képzett programozó volt, fiatalos gondolkodással. Kissé rutintalan volt, viszont volt egy nagy előnye más programozókkal szemben. Brazíliában lakott (és lakik jelenleg is). Egyesek szerint ez is közrejátszhatott a kiválasztásában. Brazília kívül esik a DMCA és egyéb hasonló törvények hatókörén. Alan annak idején félt ezektől a törvényektől. Olyannyira, hogy egy időben még changelog-ot sem adott ki az -ac patchekhez. Alan többször is nyilatkozta, hogy elképzelhetőnek tartja, hogy a Linux kernel fejlesztése lassan áttevődik a latin-amerikai országokba, például Brazíliába. Elképzelhető, hogy Tossatti a fedezék szerepét töltötte be. Persze ez nem csorbítja az Ő programozói hírnevét.)

Alan annak idején a 2.4.x-ac fákba fogadta a legfrissebb változásokat, amelyet a felhasználók tesztelhettek még a mainline kernelbe kerülés előtt. Egyfajta előszűrő szerepet töltött be. Ha valamelyik patch jól szerepelt a 2.4-ac-ben, akkor az rendszerint bekerült Linus fájába és így a mainline kernelbe is. Aki a 2.4 idején a legújabb dolgokat akarta használni, az rendszerint Alan fáját követte.

  • 2.6

A 2.6-os kernelnél kicsit más szerepet tölt be az -ac fa. A 2.6-os kernel karbantartója nem Alan, hanem Andrew Morton. A legfrissebb változások jelenleg Andrew -mm fájában landolnak, így annak aki a bleeding edge dolgokat szereti használni, annak az -mm fát érdemes követni. A 2.6-nál az -ac fa éppen az ellentettje a 2.4-es -ac fának. Alan a 2.6.x-ac patchekbe sokkal konzervatívabban fogadja a patcheket, így sokak szerint azoknak akiknek a stabilitás a fontos, érdemes az -ac fát követni. Főleg azért, mert az új kernelfejlesztési modellel kapcsolatban Linus kijelentette, hogy a 2.6-os kernelfa folyamatosan változik, új funkciók kerülnek bele, és a 2.6-os kernelek stabilizációja egyre jobban a disztribútorokra hárul. Alan - mint a Red Hat Linux disztribúció képviselője ennek megfelelően teszi is dolgát.

Személyes eszközök